Knappt 700 nya bostäder blir klara för inflytt i Bromma, Hässelby-Vällingby och Spånga-Tensta i år. Foto: Mikael Andersson/RW bostad/Mikael Andersson

Här flyttas det in i Västerort 2019

Nytt år, nya grannar. I Västerort blir sex byggprojekt klara för inflyttning under året. Totalt rör det sig om 683 nya bostäder, i varierande storlekar. Här är hela listan!

  • Publicerad 11:36, 10 jan 2019

Lillsjönäs. I kvarteret Lillsjönäs i Abrahamsberg blir det inflytt i mitten av mars. Foto: Illustration: Nyréns Arkitektkontor / SKB

Abrahamsberg

I kvarteret Lillsjönäs i Abrahamsberg byggs 45 nya bostäder. Lägenhetsfördelningen är 1–5 rum och kök, från 30 till 125 kvm. De flesta med balkong eller uteplats. Byggnaden innehåller också utrymmen som till exempel tvättstuga, cykelrum och återvinningsrum. Fastigheten är U-formad och består av två trapphus med putsade fasader.

Inflytt: Mars-april 2019.

Sämjan. Kvarteret Sämjan 2 kommer bestå av 239 lägenheter fördelade på tolv trapphus. Foto: Illustration: 3D House

Mariehäll, Bromma

Kvarteret Sämjan 2 byggs i Mariehäll intill parken Trollola-skogen. Kvarteret kommer bestå av totalt 239 lägenheter fördelade på tolv trappuppångar. Under kvarteret byggs ett stort och rymligt garage med 196 bilplatser och 10 platser för rörelsehindrade.

Mitt i området kommer det finnas lekytor, utemöbler och grönytor. Det kommer även finnas ett gemensamt växthus där allla får tillgång att odla sina favoritväxter.

Inflytt: Oktober 2019.

Vällingby parkstad. Det nya kvarteret Wellingeby som tornar upp sig bakom radhusen står klart i vår. Foto: Mikael Andersson

Grannarna Ulla Österdahl, Göran Waldelius, Britt-Marie Waldelius och Sture Österdahl, gillar det nya kvarteret Wellingby. Ullas och Stures barnbarn Saga är på besök. Foto: Mikael Andersson

Vällingby parkstad, Råcksta

Här byggs 152 bostadsrättslägenheter med ett till fem rum och kök. Lägenheterna är fördelade på två huskroppar. Alla lägenheter har balkong och penthousevåningarna får terass.

I ett tredje hus kommer det finnas ett gym för de boende och en övernattningslägenhet som kan hyras till gäster. Utöver det blir det butikslokaler. På ett av husen blir det en takterass som kan användas av de boende.

Inflytt: Mars 2019.

"Skönt att det blir klart"

– Det blir skönt när det är klart, jag tycker huset är snyggt, säger Britt-Marie Waldelius, och får medhåll av maken Göran Waldelius och grannarna Ulla och Sture Österdahl, som har barnbarnet Saga på besök.

De bor i ett flerbostadshus nära det nya kvarteret och gillar att det förutom bostäder även planerats för butikslokaler. Ännu finns lediga lägenheter kvar.

– Jag hoppas de får sålt alla lägenheter i tid, annars blir det tufft för föreningen, säger Sture Österdahl.

Myntkabinettet. Här i Hässelby strand blir 161 lägenheter och tre lokaler klara i mars. Foto: Mikael Andersson

Hässelby strand

I Hässelby strands centrum håller de sista bostäderna nu på att bli klara i kvarteret Myntkabinettet. Det blir 161 bostadsrättslägenheter som byggs av ALM Equity. I huset blir det även tre butikslokaler, det är dock inte klart vilka som ska hyra dem.

Samtidigt jobbar Stockholms stad med att rusta upp Maltesholmstorget som blir ett helt nytt torg. Bland annat blir det ny stenläggning, planteringar och träd. Det blir också nya sittplatser och en ny torgyta. Torget beräknas bli klart under hösten 2019. I vår påbörjas också arbetet med en ny rondell.

Inflytt: Mars 2019.

Kronbladet. I kvarteret Kronbladet 1 på Blomsterkungsvägen, mitt emot parkleken Gulsippan, blir 66 lägenheter klara. Foto: RW bostad

Foto: RW bostad

Hässelby villastad

Vid Blomsterkungsvägen 116 är det snart dags för inflyttning i de 66 bostadsrättslägenheterna som byggs i kvarteret Kronbladet 1. De är fördelade i tre huskroppar och blir i storleken ett till tre rum och kök. De flesta lägenheterna får balkong eller altan och i mitten av husen blir det en innergård med bland annat cykelparkeringar.

Inflytt: April 2019

Trevåningshusen i kvarteret Hedvig vid Spånga centrum byggs på med två våningar. Bild från tidigare i processen. Foto: Mikael Andersson

Spånga centrum

I kvarteret Hedvig mitt emot Spånga station bygger Svenska bostäder på de befintliga trevåningshusen med ytterligare två våningar. Samtidigt rustas de gamla lägenheterna upp och husen får hiss. Man har även byggt ett nytt punkthus i kvarteret som används som evakueringslägenheter för de gamla hyresgästerna i låghusen under påbyggnad och renovering. Därefter kommer även dessa lägenheter hyras ut. I år blir 20 av de 51 nya lägenheterna klara färdiga.

Inflytt: Mars 2019.