Vägledning. Producentlegenden och Flemingsbergssonen Marko "Mack Beats" Saez hjälper deltagarna komma igång med hur man skapar ett beat. Foto: Claudio Britos

Här föds 127:s framtida rapstjärnor

Det var fullt hus i Norra Flygeln i Jakobsberg gård under första kvällen på sportlovet. Anledningen? Chansen till att få vägledning av hiphopikonerna Mack Beats och Nebay Meles.

  • Publicerad 16:27, 27 feb 2019

Det är Marko Saez, mer känd som "Mack Beats", och Sätra-artisten Nebay Meles som håller under sportlovet håller i workshops om musikskapande i Jakobsbergs gård. "Mack" tar extra hand om producenterna, medan Nebay guidar låtskrivarna. Grupperna samarbetar tätt, sittandes vägg i vägg, och det är fritt för alla att hoppa mellan grupperna.

— Vi vill att det blir en skön vibe här, en studiokänsla. Man är inte bunden till låtskriveriet eller produktionen, alla är fria att röra sig mellan rummen, säger Marko Saez.

En 18-årig Marko Saez hade bara kunnat drömma om en kväll som denna.

— På min tid fick vi knuffa oss in i en studio där rockare höll till och försöka lista ut tekniken själva. Men hiphopen har växt, på den tiden var vi fyra personer i hela Flempan som ville göra hiphop, idag vill hela orten testa göra musik, säger Marko Saez.

Ung men erfaren. Trots att han bara är 22 är Nebay Meles från Sätra en rutinerad artist vid det här laget. Under sportlovet delar han med sig av sin visdom i workshops om låtskriveri. Foto: Claudio Britos

En stund in i kvällen undrar Nebay Meles ifall någon i rummet vill spela upp en egen låt, med avsikten att lyssna och diskutera texten. Ett läskigt scenario kan många känna, men 17-årige Henry Wilson från Bredäng kände sig manad.

— Det var lite läskigt men jag ångrar inget, speciellt när en etablerad artist som Nebay stod och diggade till min rap, säger Henry Wilson.

För 22-årige Nebay Meles är det nytt att stå och lära ut. Åldrarna i rummet varierar och många är äldre än han själv, men eftersom han varit med i gamet så länge är det ingen som tvivlar på hans visdom.

— Det är lite som när man skulle gå över från att få julklappar till att ge ut. Det är ett roligt ansvar, säger Nebay Meles.

Alla erfarenheter är välkomna

Mack och Nebay poängterar att ingen ska vara rädd att komma till kvällarna på grund av brist på erfarenhet. Förutom att få lärdomar kanske man träffar på en framtida musikkollega.

— Det blir ingen krock av att folk befinner sig i olika stadier. Det här är musikskapande. Alla kompletterar varandra på ett eller annat sätt. Vi vill att folk ska nätverka och skapa relationer, säger Nebay Meles.

— Jag skriver texten först, sedan hittar jag melodin. — Va, gör du så? Fett tungt, jag måste ha melodin klar innan jag skriver första bokstaven. Förutom vägledning från Nebay delades det även på erfarenheter och tips deltagare emellan. Foto: Claudio Britos

Mattis Sunna, 17, Örnsberg — Jag tror att man lätt fastnar i sin egen bubbla när man sitter och gör musik. Därför är det nice att komma hit och låta sig inspireras av andra.

Henry Wilson, 17, Bredäng — Jag kom hit för att utveckla mitt textförfattande. Det är sjukt häftigt att bli vägledd av Mack och Nebay som är så etablerade i branschen.

Norra Flygeln

Norra Flygeln är en musikstudio för unga i Jakobsbergs gård i Bredäng.

Fredag 1 mars är nästa tillfälle för text- och produktion-workshopen.