Tillfälle. Det är lättare att komma in i samhället om man skaffar svenska vänner, tycker flera av deltagarna. Foto: Sacharias Källdén

Här föds ny vänskap på Strandvägen

I vår anordnar organisationen Nya Kompisbyrån och Svenskt Tenn fikaträffar för nya och etablerade svenskar på Strandvägen. Till skillnad från språkcaféer matchas folk ihop baserat på deras intressen och får sitta två och två.

  • Publicerad 16:31, 13 feb 2020

– Den största barriären för mitt liv här är språket. När jag träffar svenskar så blir jag bättre på att prata och förstår kulturen här mer.  

Det säger Faiz Qayum från Pakistan som är en av de som tagit sig till Svenskt Tenns tesalong på Strandvägen den här regniga onsdagseftermiddagen.

Mittemot honom sitter Barbro Fällman.

– Vi pratar om politik, mat och hur man skaffar vänner!

I rummet hörs sorl av röster och klinkande ljud från tekoppar. Det är första tillfället att komma på integrationsfika – en ny satsning av organisationen Nya kompisbyrån, som inlett ett samarbete med Svenskt Tenn.

Samtalskort och matchning

En onsdag i månaden fram till i maj öppnar de upp sin tesalong på Strandvägen för nya och etablerade svenskar som får lära känna varandra över en gratis fika. Idag serveras mandelkaka och te.

– Många nya svenskar söker sig inte till Strandvägen och Östermalm på det sättet så det känns kul. Och det är väldigt roligt att ett så folkkärt företag öppnar sina dörrar för att främja en ökad gemenskap i samhället. Jag hoppas att fler företag inspireras av detta, säger Mardin Baban, verksamhetschef på Nya Kompisbyrån.

Lära känna. Dyugu Kaeli från Turkiet fick fika med Julia och Zoe Nordlund. Foto: Sacharias Källdén

Samtalskort. Har man inget att prata om finns det hjälp att få. Foto: Sacharias Källdén

Till skillnad från språkkaféer så får deltagarna föranmäla sig och när de kommer till tesalongen bli de i hopmatchade av Nya kompisbyrån baserat på deras gemensamma intressen. De blir också utrustade med samtalskort med isbrytare.

Dessa har dock inte Estrid Kjellman och Quang Phan behövt använda än så länge.

– Det är som ett samtal med vem som helst. Jag är bra på att prata så då kan ju jag bidra med det tänker jag. Mitt mål är att få nya kompisar och utöka min världsbild, säger Estrid.

Dyugu Kaeli tycker att det är stor skillnad på integrationsfikat och språkkaféer.

– Jag sitter alltid ensam hemma och pluggar svenska, det här är mer mysigt och man får en helt annan kontakt när man sitter och pratar direkt med en person. Det är inte alls som på språkkafé där det är 15-20 stycken som minglar, säger hon.

”Mycket som för oss samman”

Nya kompisbyrån är en ideell verksamhet och har olika typer av integrationsevent i Stockholm. Under året kommer man även anordna gratismiddagar på olika Phils burger-ställen. Organisationen har också en digital verksamhet där man får göra en användare på deras hemsida, sedan matchas man ihop och får träffas och fika på egen hand.

– Vi har mycket som för oss samman fast vi kommer från olika platser. Men ibland är det svårt att hitta kontaktytorna med majoritetssamhället. Då behöves organisationer och insatser som vår för att skapa förutsättningar för att människor ska mötas och sänka trösklarna för människor med olika bakgrund, säger Mardin Baban.

Flyter. Quang Phan från Vietnam tycker att språket är jätteviktigt för att känna sig som en del av samhället. Här ihopmatchad med Estrid Kjellman. Foto: Sacharias Källdén

Nya kompisbyrån

Kompisbyrån är en ideell organisation som funnits sedan 2014 och jobbar för att integrera nya svenskar och öka gemenskapen i samhället genom fikaträffar. Invitationsdepartementet har funnits lika länge och har istället middagsträffar.

Från och med den 1 januari har Kompisbyrån och Invitationsdepartementet slagit ihop sig för att få en starkare organisation. Tillsammans bildar de Nya kompisbyrån.

Mer information om integrationsfikat på Strandvägen och andra event hittar du på www.nyakompisbyran.se

Visa merVisa mindre