Stockholms handelskammare föreslår 22 nya tunnelbanestationer, bland annat i Viksjö, Nälsta och Bromsten. Foto: Sacharias Källdén

Här föreslås nya t-banestationer i Västerort och Järfälla

Nya tunnelbanestationer i Viksjö, Bromsten och Nälsta? Det tycker Stockholms handelskammare som vill att 22 nya stationer ska byggas i länet – så snart som bara möjligt.

  • Publicerad 16:55, 9 okt 2017

Vi har inte tagit hänsyn till politisk vilja eller lokal opinion.

Stockholms handelskammare vill att tunnelbanenätet utökas med hela 22 nya tunnelbanestationer, vilket DN var först med att rapportera.

Enligt handelskammaren är utbyggnaden i Stockholm brådskande, då regionen växer med 40 000 personer varje år.

– I Oslo och Köpenhamn har man ringlinjer som avlastar systemet. I Stockholm har vi ett system som inte är så smart. Alla linjer går mot mitten av staden, säger Daniella Waldfogel, näringspolitisk expert på Stockholms handelskammare.

Nya förslaget – 22 (!!!) nya tunnelbanestationer

För att inte så många resenärer ska behöva passera centrum föreslår de tvärförbindelser i norr och söder som skär genom andra tunnelbanelinjerna.

Stationer bland villorna

I Västerort föreslås en tvärförbindelse mellan villaområdena i Vällingby och Spånga mot tunnelbanans röda linje norrut mot Danderyds sjukhus eller Mörby centrum – med en ny station i Nälsta och en i Bromsten.

Nästa år startar bygget av en förlängning av Akallalinjen till Barkarby. Handelskammarens rapport innehåller en idé om att också förlänga blå linje från Hjulsta till Barkarby station, och sedan vidare till en helt ny t-banestation i Viksjö.

Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla är mycket positiv.

– Det vore jättebra! Den länken skulle "läka ihop" blåa linjens två delar, säger han.

En station i Viksjö tycker han också vore bra, och menar att man inte borde stanna där utan bygga vidare söderut och på så sätt koppla samman Viksjö med Hässelby och gröna linjen.

Stockholms handelskammare vill se 22 nya tunnelbanestationer i Stockholm. Foto: Stockholms handelskammare

Många nya bostäder

Handelskammaren har använt en modell för att uppskatta hur många nya bostäder som skulle kunna byggas i anslutning till de nya stationerna. Totalt 200 000 nya bostäder i länet, utöver de 250 000 bostäder som kommunerna redan planerat för. I Nälsta skulle det innebära 11 000 nya bostäder. I Bromsten 3500 bostäder.

Jan Valeskog (S), exploateringsnämndens ordförande i Stockholms stad, vill titta närmare på rapporten innan han svarar på hur han ser på möjligheterna att förtäta.

– Först fokuserar vi på de projekt som ligger före i ordningen. Men vi tycker det är bra att förslaget öppnar upp för en diskussion om tunnelbanan, säger Jan Valeskog (S).

För Viksjö handlar det om hela 15 000 nya bostäder. Men Claes Thunblad i Järfälla menar att det inte kommer bli aktuellt med så mycket bostadsbyggande i Viksjö.

– 15 000 bostäder skulle innebära en omdaning av hela Viksjö och är i strid mot översiktsplanen, säger Claes Thunblad.

Daniella Waldfogel menar att förslaget ska ses som ett av flera tänkbara scenarion.

– Vi har inte tagit hänsyn till politisk vilja eller lokal opinion. Vi har tittat på mark som inte har några bostadsrestriktioner och som inte är skyddad av riksintressen eller naturreservat, säger hon.

När tänker ni er att de nya stationerna ska byggas?

– Många av de linjer vi föreslår är en förlängning av utbyggnaderna i Sverigeförhandlingen som beräknas öppnas för trafik runt 2035. Först därefter kan utbyggnaden bli av, säger Daniella Waldfogel.

Rapporten

Idag har tunnelbanenätet 100 stationer. Det är bara på fyra av dem som det går att byta till en annan linje.

I rapporten föreslås 13 nya bytespunkter.

Genom en matematisk modell har man gjort en beräkning av potentiellt antal nya bostäder vid varje ny station. Den tar inte hänsyn till politisk vilja, lokal opinion, topografi eller omställningskostnader från nuvarande användning när det gäller möjligheten till bebyggelse.

Rapporten heter "Tunnelbana 3.0" och är ett samarbete mellan Stockholms handelskammare och konsultföretaget Tyréns.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här kan du förtidsrösta i Stockholm 2018

Nyheter LISTA: Alla platser där du kan rösta redan imorgon På onsdag 22 augusti blir det möjligt att förtidsrösta. Vi listar alla platser i Stockholm där du kan lägga din röst i riksdags-, landstings- och kommunvalet i förväg.tisdag 21/8 20:00

Skolstart! Häng med Vilmer på hans första skoldag

Nyheter "Pirrigt innan jag träffade klassen" Pirrigt, roligt och kanske lite småläskigt? Igår började 2456 sexåringar i förskoleklass i Västerort. Nytt för den här terminen är att även förskoleklassen omfattas av skolplikten. Vi hängde med...tisdag 21/8 15:21