FÖRFALLER. "Det har suttit lösa delar på huset som fallit ner. Vi vet att dagisbarn lekt i trädgården" säger Einar Mattsson Byggnads AB om det staket som nyligen rests runtom huset. Foto: Sophie Stigfur

Här förfaller det anrika huset på Södermalm

I tre år har den förfallna Hovings malmgård på Söder stått tom och övergiven. Nyligen restes ett staket runt huset, för att skydda lekande barn från lösa delar som rasar ner från byggnaden. Nu riktar Stadsmuseet skarp kritik mot byggbolaget som ansvarar för kåken.

  • Publicerad 11:39, 17 jul 2018

En skröplig gammal gård på Alsnögatan i närheten av Danvikstull, har fått flera förbipasserande att reagera över skicket. Hovings malmgård, som uppfördes 1770, har med sina spruckna fasader helt klart sett sina bättre dagar.

Einar Mattssons Byggnads AB köpte gården av Stockholm stad år 2000, parallellt med en markanvisning för bygget av det kommande kvarteret Persikan, nära intill.

Men enligt Stadsmuseet har byggbolaget inte gjort tillräckligt för att underhålla byggnaden. Eftersom den är k-märkt får den inte rivas. Enligt skyddsbestämmelser från detaljplanen från 1996 står det också att huset inte får förvanskas, förändras eller förfalla, säger Ann-Charlotte Backlund, avdelningschef på Stadsmuseet.

– Huset ska bibehållas i gott skick, det finns underhållskrav i avtalet när staden säljer byggnaden. Vi har flera gånger försökt få tag i bolaget för att påminna dem om den skyldigheten, men vi har aldrig fått svar.

Staket ska skydda barn

Enligt byggbolaget användes huset till kursverksamhet och kontor fram till 2015. De senaste tre åren har det dock stått tomt på grund av säkerhetsskäl eftersom "huset är i dåligt skick". Sedan en tid tillbaka har ett stängsel också rests kring byggnaden.

– Det har suttit lösa delar på huset som fallit ner. Vi vet att dagisbarn lekt i trädgården. Barnen har haft en lek där de ska springa ett varv runt huset. Så för att skydda barn, och inte minst huset, så är staketet på plats tills vidare, säger Sara Liljenberg på Einar Mattssons Byggnads AB.

Hovings malmgård vid Danvikstull. Foto: Wikimedia/Holger Ellgaard

Ett staket ska skydda lekande barn från att skadas. Foto: Sophie Stigfur

Bolaget uppger att man är i förhandlingar med staden kring hur huset bäst ska användas i relation till de nya bostadskvarteren som ska byggas. Vilka alternativ som diskuteras och hur lång tid det kommer ta innan något görs, går i nuläget inte att säga, uppger Einar Mattssons.

En förklaring som Stadsmuseets Ann-Charlotte Backlund inte köper.

– Det är inte ett giltigt skäl att hänvisa till att man avvaktar andra byggnationer, man måste ändå se till att kulturhistoriska värden inte förfars. Med tiden blir det ännu större skador som måste repareras. Dessutom inbjuder en miljö som inte underhålls till att olovliga besökare tar sig in och förstör ännu mer.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

När Einar Mattssons Byggnads AB ska bemöta kritiken uppger de att den handläggare som bäst kan projektet är på semester.

"Men vi har en löpande dialog med Stadsbyggnadskontoret som handlägger ärenden gällande denna tomt. Nu hoppas vi att vi får till en bra detaljplan för att kunna påbörja ett arbete med att utveckla fastigheten" skriver kommunikationschef Ewelina Holm.

Vy. Utsikt från Danviksbergen västerut utmed Saltsjöbanan: Liljeholmens stearinfabrik, Danvikstull och Fåfängan. År 1896. Foto: Stockholmskällan

Liljeholmens stearinfabrik och Hovings malmgård (längst till vänster), 1890-tal. Foto: Wikimedia Commons

Hovings malmgård...

....uppfördes 1770 av färgaren Carl Gustaf Hoving. Han ägde även kvarnen Klippan som stod på nuvarande Danviksklippan fram till 1903. Den användes för att mala färg till Hovings färgeri.

...kallas ibland Hiertas malmgård, då Lars Johan Hierta, som startade Aftonbladet, bodde här 1842-1848. Han grundade även Liljeholmens stearinfabrik, som flyttade från Liljeholmen till malmgården på Söder runt 1940. Senare uppfördes också stora tillverkningslokaler och en ingenjörsbostad vid malmgården. Hierta flyttade 1848 på grund av engagemanget i en sidenfabrik han startade på Barnängen intill.

...1971 flyttade Liljeholmens stearinfabrik till Oskarshamn. Därefter stod lokalerna tomma några år tills alla hus på fabriksområdet revs 1975–1976, förutom Hovings malmgård. På fabrikens plats uppfördes senare ett stort kontorshus. Malmgården stod länge obebodd och blev alltmer förfallen och vandaliserad.

...1979 köpte Stockholms stad byggnaden och gjorde en genomgripande renovering. Gården användes sedan som kontor. År 2000 såldes huset till Einar Mattssons Byggnads AB, som är byggherre för det kommande kvarteret Persikan intill: med 1 160 bostäder, förskolor och en ny park.

...är blåklassad av Stadsmuseet vilket innebär att det kulturhistoriska värdet anses motsvara det som krävs för byggnadsminnen i Kulturmiljölagen. Kort sagt: kåken får inte rivas.