Il Caffé på Bergsgatan som tagit kontakt med Circus I love you som kommer vara på plats på pop up-parken utanför för lite workshops med cirkuskonster för de som vill testa. Här stannar Filip Lannerheim Salsbäck till och testar balansen innan han går vidare till sin gitarrlektion och därefter fotbollsträning. Foto: Claudio Britos

Här förvandlas gatan till rena cirkusen

Lär dig gå på lina, jonglera eller snurra tallrikar. På Bergsgatan anordnas gratis cirkusworkshops för barn och vuxna i sommar.

  • Publicerad 16:41, 23 jun 2020

För två år sedan blev vändplanen vid Bergsgatan, intill Stockholms tingsrätt, en pop up-park med bänkar, blommor och plats för folkliv. Omvandlingen på sommaren har varit en succé, enligt Il Caffès ägare Magnus Jökulsson som har utökat sin uteservering på platsen. Så i år bestämde han sig för att ordna något nytt. Cirkusworkshops – på gatan.

– Det är många som kommer vara hemma i sommar med tanke på corona, så jag kände att jag ville göra något kul för dem. Det är för både barn och vuxna, säger Magnus Jökulsson.

Ägaren Magnus Jökulsson, i mitten, tillsammans med Peter-James och Astrid Millde Foto: Claudio Britos

– Snurra, snurra mer, skriker femårige Paul Vavra till Cirkus läraren Virginia Librado Foto: Claudio Britos

Via Cirkus Cirkör fick han kontakt med Cirkus I love you och varje onsdag, mellan klockan 15-18, är tanken att de ska vara på plats för att lära ut cirkuskonster för de som vill.

Ingen anmälan behövs, bara droppa förbi. Allt är gratis. Förra onsdagen var det premiär och planen är att köra på tills skolorna börjar, enligt Magnus. Han uppmanar alla som vill komma förbi att följa rådande restriktioner.

– Man får hålla avstånd och följa de regler som finns. Om det skulle vara många på plats kan man ju komma tillbaka lite senare istället, säger han och uppger att cirkusen finns på plats tre timmar varje gång.

Paul Organ passade på att återuppväcka jongleringsfärdigheten. Foto: Claudio Britos

Molly Liljestam testade att gå på lina. Foto: Claudio Britos

Under premiären var det flera som tog chansen att testa att gå på lina, snurra tallrikar eller andra cirkuskonster. Såväl stora som små.

Molly Liljestam testade att gå på lina.

– Jag är väldigt vig och älskar att röra på mig. Piruetter och dansa är mina favoriter, säger hon efter hon testat.

Paul Organ bor på Kungsholmen med sin flickvän och såg workshopen när han var på väg för att handla mat. Han tog också chansen direkt att testa.

– Jag har jonglerat sen barnsben, jag var tvungen att testa igen, säger han innan han sätter sig på cykeln och åker vidare.

Freyja Björgvinsdottir och Asta Vinge balanserar. Foto: Claudio Britos

Cirkusläraren Pelle tillö trollar fram tyg till Cleo och Melker Lagerheim som råkade gå förbi den pågående workshopen. Foto: Claudio Britos

Gratis cirkus

Var: Bergsgatan utanför Il Caffé

När: Onsdagar klockan 15-18, under sommaren.

Hur: Bara att dyka upp, cirkusworkshopen är gratis under Cirkus I love yous ledning. Tänk på att följa reglerna kring smittspridning och hålla avstånd.

Visa merVisa mindre

Under en snabb paus hinner mat budet Tahir Hafeez för en snabb balansgång. Foto: Claudio Britos

Varje onsdag ska det hållas cirkusworkshop. Foto: Claudio Britos