Respekt. Den ikoniska örnen på gamla hotellets entrédörr kommer bevaras i form av en tavla och innanför blir det en örnstaty, berättar Helene Claesson som tar över lokalerna. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Här förvandlas Östermalms kändishotell till kontor

Hotell Örnskölds gamla lokaler på Nybrogatan har tagits över av Nybrogatan Business Center och ska bli kontorshotell. Nu rustas lokalerna, men husets ande ska hållas vid liv.

  • Publicerad 20:00, 21 jan 2020

Det är nu drygt ett år sedan kändispopulära Dramatengrannen Hotell Örnsköld – som bedrivits på Nybrogatan 6 sedan 1973 – fick lägga ner.

Statens fastighetsverk, som äger lokalerna, sa upp kontraktet bland annat eftersom de ansåg att lokalen inte lever upp till de krav som ställs på hotellverksamhet.

Anrikt kändishotell på Östermalm blir kontor

Nu är det bestämt att Nybrogatan Business Center tar över lokalerna. Företaget hyr ut kontor till företag och har idag sin verksamhet på Nybrogatan 34 och i ett och ett halvt våningsplan på Nybrogatan 6 sedan tidigare. Med Örnskölds gamla lokaler utökar de med 900 kvadratmeter till.

– Jag hade helt fulla lokaler, så jag är överlycklig. Det finns ingen bättre gata i hela Stockholm. Jag blev väl en naturlig hyresvärd för statens fastighetsverk eftersom jag redan fanns i huset, säger Helene Claesson, vd på Nybrogatan Business Center.

Förändring. "Här låg hotellreceptionen". I hotell Örnskölds gamla hotellreception kommer det bli en ny reception för kontorshotellet. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Gråa mattan. I entrétrappan har man tagit bort den röda heltäckningsmattan och låtit stengolvet under tona fram. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Örnstaty i entrén

Just nu anpassas lokalerna till den nya verksamheten. Väggarna renoveras och målas om och sliten inredning rustas upp. Helene Claesson har däremot valt att behålla en hel del befintlig inredning från det gamla hotellet.

– Vi försöker bevara så mycket vi bara kan av originalet. Det är för att försöka hedra lite att det har varit hotell här. Det är kul om man kan bevara det gamla och vackra fast man gör det modernt och fräscht.

I trappuppgången innanför entrén kommer det bli en örnstaty, och den ikoniska örnhuvudmålningen på entrédörren planerar man att plocka ut och göra till en tavla som kommer sitta inne på kontorshotellet. Den ledstång som suttit på vardera sida om trappan kommer också slipas upp och vara kvar.

Jättegamla dörrar hittade i väggen

Befintliga dörrar renoveras och sätts tillbaka, nödutgångs-skyltar och vägglamporna behålls, elementen målas om. Den röda heltäckningsmattan i entrétrappan försvinner, men stengolvet under kommer vara kvar och framhävas.

Den nya receptionen hamnar på samma plats som den gamla och där kommer man också ha fortsatt grön färg på väggarna, men en lite annan nyans, berättar Helene Claesson.

– Det är som det var i stort sett.

Helene Claesson berättar att de under renoveringen har hittat gamla dörrar, fönster och dekorativa pelare bakom väggarna, som de också kommer rusta upp och använda.

– De var inbyggda i väggarna så de måste varit där sedan huset byggdes. Jag skulle tro att de är minst hundra år gamla. Det har varit gömt i många år.

Planen är att kontorshotellet ska öppna den 1 mars.

Otippat. Det blev kontorshotell till slut ändå. Foto: Josefine Thureson Kämpe

Nytt. Tanken är att kontorshotellet ska öppna den 1 mars. Foto: Josefine Thureson Kämpe