Här fuldumpas mängder av bråte – i naturen

Stora mängder dumpat skräp har blivit ett återkommande problem. Till stor del rör det sig om byggavfall. Enligt kommunens miljökontor har det skett en ökning den senaste tiden.

  • Publicerad 22:38, 21 maj 2019

Man blir ­irriterad och less.

De senaste veckorna har flera fall uppmärksammats där stora mängder skräp hittats i naturen runt om på Mälaröarna. Bilder på stora sopsäckar eller löst bråte har bland annat delats i sociala medier och flera Mälaröbor har hört av sig till MälaröDirekt med bilder och reaktioner.

Men inte bara allmänheten har reagerat på hur det ser ut på vissa håll på öarna.

– Kommunens teknik- och exploateringskontor upplever årets vår som mycket skräpig med många dumpningar av byggavfall och annat bråte i naturen på både kommunal och privat mark, säger Kersti Burm, utemiljöförvaltare på Ekerö kommun.

Skräpdumpning är dock inte alltid helt enkelt att reda ut, menar hon.

– Vem eller vilka som ligger bakom dumpningarna är svårt att fastställa utan att ta dem på bar gärning eller vittnesuppgifter, det går att få ledtrådar med att undersöka på vad som dumpats, säger Kersti Burm.

Om det går att spåra vem eller vilka personer som dumpat skräp kan det bli rättsliga påföljder. Det har hänt tidigare för Ekeröbor.

I de senaste aktuella fallen på Mälaröarna finns tecken på att nedskräpningen kommer efter renoveringar.

– Mestadels är det byggskräp och byggavfall och rensningar av typ garage eller förråd, att dumpa trädgårdsavfall har blivit vanligt året runt om, säger hon.

Kersti Burm upplever att årstiden spelar in och att våren är en tid då nedskräpningen ökar.

– Mycket skräp kommer fram tidigt på våren när snön börja smälta men dumpningarna av byggavfall börjar när det blivit lite varmare, säger hon.

Hon riktar nu skarp kritik mot de som slänger skräp i naturen.

– Ansvarslösa personer kastar sitt skräp i naturen i stället för som övriga medborgare åka till återvinningsstationen, säger hon.

Allas ansvar

Burm påtalar vikten av att inte förlita sig på någon annan och att bättring krävs framöver.

– Ansvaret ligger på oss alla boende i kommunen att ta hand om sitt skräp och avfall, säger hon.

Markägaren har ett ansvar för att röja undan det skräp som har dumpas på privat mark, men kommunen har ett tillsynsansvar.

– Det kan finnas situationer där man har gjort det som är rimligt. Då kan det i sista hand trilla ner på kommunen, säger Kaspar Fritz, kommunens miljöchef.

Vid platser där det ofta dumpas skräp kan det enligt Kaspar Fritz exempelvis uppmuntras till att vidta förebyggande åtgärder från fastighetsägarens sida.

– Man kan göra platsen mer otillgänglig genom skyltning eller fysiska hinder och sådana saker. Det har hjälpt vid flera tillfällen, säger Kaspar Fritz.

Det kan finnas situationer när en privatperson inte bör flytta skräp.

– Jag tänker på explosiva varor i första hand. Man ska naturligtvis vara försiktigt när det är kemikalier och sådant. Särskilt om man inte vet hur det ska hanteras. Det kan vara saker som är dåligt förpackade och läcker eller skadar, säger han.

Enligt Kaspar Fritz görs bedömningar från fall till fall och det tas även hänsyn till vilka förutsättningar som finns för markägaren att själv rensa upp det som har dumpats på platsen.

Den som är osäker om det är lämpligt att själv flytta föremål kan rådfråga kommunen om hur de bedömer saken.

En av flera Mälaröbor som MälaröDirekt har varit i kontakt med om dumpat skräp som de har hittat är Classe, som i övrigt vill vara anonym när han uttalar sig.

– Jag upplever att nedskräpningen ökat den senaste tre till fyra åren, säger han.

Classe har gjort flera större fynd av skräp.

– Det jag sett är att vid tre tillfällen har skrotbilar ställts upp vid busshållplatsen vid Nyckelby. Vid flera tillfällen har skräp dumpats vid Timmervägen vid Prästgårdsrakan mellan Sommarstaden och Nibbla. Bland annat en toalettstol, säger han.

Classe har hittat skräp även på annat håll i kommunen.

– Tidigare har även skräp dumpats mellan Sanduddens värmeverk och den gamla numera avstängda utkiksplatsen. Som väl är har stenar placerats där för att förhindra infart på dessa två platser.

Skräpet väcker känslor hos honom.

– Man blir irriterad och less, säger Classe.

Olagligt med nedskräpning

Att skräpa ner är ett brott mot lagen. Om det rör sig om mindre nedskräpning kan polisen ge en bot för nedskräpningsförseelse på 800 kronor på plats.

Större nedskräpning kan ge fängelse upp till ett år.

Längs vägarna och på rastplatser har Trafikverket ansvar för.

Källa: Håll Sverige rent

Visa merVisa mindre

Pierre är en av Sveriges sista tältmakare

Nyheter Hässelbybon skapar allt från "sommarhus" till fjälltält Pierre Vesterlund syr alla tält som går att föreställa sig. Redan som skolpojke fick han hjälpa pappa i affären med att sy detaljerna. Nu driver han vidare företaget i Hässelby.fredag 5/6 15:50

De vill skapa en plats för lokala arbetslivet

Nyheter Ska matcha arbetssökande och lediga jobb Med det nystartade projektet Arbetsplats Mälaröarna vill sex initiativtagare matcha lokal arbetskraft med jobb på öarna. – Det kan underlätta vardagen och minska pendlingen, säger Karin Sigge.fredag 5/6 11:47

Liberalerna hoppar av Mälarökoalitionen

Nyheter "Har inte lyckats ta över makten" Planen på att få till ett maktskifte i kommunen lyckades inte. Efter två år väljer nu Liberalerna att hoppa av Mälarökoalitionen – som därmed upplöses helt.torsdag 4/6 15:23

Senaste numret

Gilla oss på Facebook

Stockholm Direkt