Längs med Strömgatan finns de silvertejpsskimrande lyktstolparna. Foto: Elinor Karlin

Här fulkopplas julbelysningen i City

Julen är på ingång i Stockholm. Snart glimmar staden i gnistrande pynt, vackra juleljus och... silvertejp?

  • Publicerad 16:11, 6 nov 2017

Elinor Karlin

Årets första julbelysning har kommit upp. Den 25 november tänds pyntet men redan nu sitter slingorna uppsatta på olika ställen i staden. Men hur sitter det fast? Jo – med silvertejp.

På gång- och cykelvägen mellan Vasabron och Norrbro, mot Rosenbad till, sitter ljusslingor monterade på lyktstolparna. Och längst ner på stolparna sitter det oväntade inslaget: ett fem decimeter högt omslag av silvertejp.

– Tyvärr måste vi göra så här på de äldre lyktstolparna för att kunna dra fram en vettig elbelysning. Där under finns luckan till elsystemet. Det är tyvärr en konsekvens vi måste leva med, säger Anders Hedlund, belysningsingenjör på trafikkontoret.

olitiker i julbelysningskamp

Han berättar att det är skillnad mellan de äldre och de nyare lyktstolparna i staden. De nyare får oftast ett permanent strömuttag där man kan koppla in den här typen av installationer. Silvertejpslösningen har de tvingats använda i många år – inte optimalt, men som ändå fungerar, enligt Anders Hedlund. De har hittills inte haft några större problem med limrester på stolparna, vilket man kan tro.

– Det jag önskar själv är att vi skulle kunna hitta en svart tejp istället, som fäster bra och som fungerar på samma sätt, säger han.

Modeshow med sugrör och silvertejp

Belysningen invigs officiellt den 25 november på Brunkebergs torg och har tillstånd att sitta uppe till och med 7 februari.

– Men målet är att allt ska vara släckt och nere till 31 januari, folk brukar vara rätt trötta på julen då, säger Anders Hedlund.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.