Benedetta Crippa harmålat om en port på Klara Norra Kyrkogata. Foto: Sacharias Källdén

Här fylls portar på Norrmalm med gatukonst

Projektet #ArtMadeThis lyfter kvinnliga konstnärer och gör om grå garageportar till konstverk. "En kvinna gick förbi när jag målade och sa `det är väl inte en orm´?" säger Benedetta Crippa som målat om en port på Klara Norra Kyrkogata.

  • Publicerad 15:06, 8 nov 2017

"Be ready to be changed". Så står det på portarna till garaget på Klara Norra Kyrkogata 14. Konstnären Benedetta Crippa har målat dem och berättar att det är upp till betraktaren att tolka verket.

– En kvinna gick förbi när jag målade och sa "det är väl inte en orm, jag är jätterädd för ormar". "Nej, du får bestämma vad det är" svarade jag och då verkade hon lättad. Jag vill att de som går förbi och ser verket ska bli den sista komponenterna i det, säger Benedetta Crippa.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Streetart-projektet #ArtMadeThis började i Göteborg för två år sedan och kom till Stockholm i fjol. Då målades bland annat en garageport på Sveavägen. Enbart kvinnliga konstnärer deltar och projektet är ett samarbete mellan kreatören Ali Davoodi och fastighetsbolaget Vasakronan.

– Vissa säger att kvinnliga konstnärer inte syns lika mycket på gatukonstscenen för att det inte finns så många. Det är inte sant. På en vecka fick vi 800 ansökningar, säger initiativtagaren Ali Davoodi och fortsätter:

– Jag är man och privilegierad. I stället för att sitta och klaga vill jag vara en del av förändringen och därför gör jag det här. En annan viktig bit är att ta konsten till folket, i stället för att locka folk till gallerierna.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

För Benedetta Crippa tog det fyra dagar att bli klar med porten på Klara Norra Kyrkogata.

– Jag gjorde först en skiss men valde färgerna på plats. Det tog ett par dagar tills skyliften kom och varje gång det kom en bil så öppnades portarna, det är därför jag inte har dekorerat dem mer. Framför allt hoppas jag att folk ska bli glada när de går förbi här, säger hon.

Foto: Sacharias Källdén

Här finns fler målade portar i innerstan

Frida Johansson - Ingemar Bergmans gata 1-3

Brandy Kraft - Nybrogatan 1

Elinor Silow - Mäster Samuelsgatan 11

Sunna Hansdottir - Banérgatan 30

Karin Söderqvist - Ingemar Bergmans gata 1-3

Isabel leal Bergstrand - Borgvägen 6-22

Amara Por Dios - Banérgatan 30

De sista ytorna som ska målas är på Tegeluddsvägen 3-9

Visa merVisa mindre