Eldsjäl. Linnea Johansson arrangerar ett fackeltåg för tryggheten i Alby. Foto: Privat/Mostphotos

Här går fackeltåget för tryggheten

Alby-bon Linnea Johansson vill få bort Alby från polisens lista över otrygga områden. Samtidigt vill hon att hennes grannar ska engagera sig för ett tryggare bostadsområde. Därför arrangerar hon ett fackeltåg för tryggheten.

  • Publicerad 12:34, 16 jan 2020

Fredagen den 31 januari ska ett fackeltåg tåga genom Alby för att uppmuntra boende i området att göra sitt egna område till en tryggare plats. Detta efter att Alby har fått en plats på NOA:s, polisens nationella operativa avdelnings, lista över otrygga områden.

Arrangören, tillika Alby-bon, Linnea Johansson berättar att hon själv kan känna sig otrygg när hon vistas ute kvällstid, och att hon därför hellre tar bussen hela vägen hem snarare än att gå.

– Jag tänkte att man borde gå ett fackeltåg för att göra Alby tryggare och kanske få bort Alby från NOA:s lista, på sikt, säger hon.

Flera inblandade

Fackeltåget kommer att börja på Tingstorget och gå via Tingsvägen, Advokatbacken, Lagmansbacken, Domarebacken, Fogdebacken och avslutas i Alby centrum.

Linnea Johansson har varit i kontakt med flera olika aktörer och frågat om de vill delta i fackeltåget. Samtliga har ställt sig positiva till förslaget.

– Jag har varit i kontakt med Botkyrka Kvinnoverksamhet, kommunen och ABF. Jag ska också prata med grannsamverkan och Botkyrkabyggen. Allt som allt hoppas jag på att 50 personer sluter upp.

Har ni tillstånd från polisen att göra detta?

– Jag har en kollega som just nu ringer och kollar om vi behöver det. Det kan ju ta tid att ansöka om att få ett tillstånd. Men jag har pratat med hyresvärden, eftersom det är dennes mark, och han har sagt att det är ok att vi gör detta.

Två till fackeltåg kommer att arrangeras i år. Ett under våren och ett under hösten.