Rödgrönrosa. Där Sandra Backman och hennes familj bor i Bredäng röstar över hälften på S – i hela stadsdelen fick de rödgrönsrosa 71 procent av rösterna 2014. Foto: Claudio Britos

Här gick sex av tio röster till S

De rödgrönrosa dominerade förra valet i Skärholmen. Speciellt Socialdemokraterna, som i vissa distrikt hade egen majoritet. Vi hälsade på i två av dem.

  • Publicerad 14:17, 10 aug 2018

Skulle 127-området fått bestämma 2014 års val – då skulle de rödgrönrosa styra staden med en förkrossande majoritet. Sammanlagt fick Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ 71 procent av rösterna i stadsdelen.

Det är bara i ett valdistrikt, vid villaområdet kring Johannesdals gård i Vårberg, som den borgerliga alliansen ens närmar sig egen majoritet.

Starkast var S, som i några valdistrikt fick över 60 procent av rösterna.

– Jag tror det beror på att Bredäng byggdes på 60-talet, som en del av folkhemmet, och många som bor här är en generation av det. Och så är det en socioekonomiskt utsatt plats, de flesta här är inte höginkomsttagare – då röstar en eventuellt mer åt det röda hållet, säger Bredängsbon Sandra Backman.

I hennes distrikt fick S 55,09 procent av rösterna 2014. I distriktet bredvid, där Milka Solomon är uppvuxen, fick de 51,49 procent.

– Det är alltid sossarna. Dels för att många här är arbetarklass och invandrade. De tänker att sossarna tog hand om oss då, men följer inte med i hur sossarna har blivit, säger hon.

Milka Solomon tror att många röstar på S av tradition. Foto: Claudio Britos

Själv lutar hon inte åt något av partierna. Men hon kommer rösta.

– Jag gissar att SD kommer få mer stöd i år, tyvärr. Sverige är som USA, det blir mer och mer av sånt. Mycket skrämseltaktiker om skjutningar och gängkriminalitet. Men jag tror många kommer fortsätta rösta på sossarna här.

Sandra Backman röstade på Fi 2014, i år blir det antingen V eller Fi.

– Jag tycker det är oroande hur klassklyftorna ökar och hur snabbt rasismen sprider sig. Både Fi och V arbetar för att motverka det. För mig är de frågorna, och ett ökat arbete för jämställdhet, de viktigaste valfrågorna.

Hon tror inte att valresultatet i Stockholm kommer skilja sig så mycket från förra valet.

– Men jag är väldigt oroad av SD:s framfart, det är obegripligt hur människor kan vilja rösta på ett så empatilöst parti. Stockholm känns något tryggare än städer där SD suttit i kommunfullmäktige länge, men jag tror att vi alla behöver engagera oss mycket mer om det inte ska bli så här också.

Så röstade Skärholmen i kommunvalet 2014

Socialdemokraterna: 44,7%

Miljöpartiet: 10,4%

Vänsterpartiet: 12,3%

Feministiskt initiativ: 3,6%

Moderaterna: 14,0%

Folkpartiet: 4,3%

Centerpartiet: 1,3%

Kristdemokraterna: 2,2%

Sverigedemokraterna: 6,0%

Övriga: 1,3%

Källa: Stockholm stad

Expert. Annika Fredén är universitetslektor i statsvetenskap. Foto: Privat

Forskaren:. ”Svårare att förutspå resultatet

Stockholm beskrivs ofta som en segregerad stad och de stora skillnaderna mellan stadsdelarna märks inte minst i hur vi röstar.

I några av valkretsar på Östermalm fick Moderaterna över 60 procent av rösterna i kommunvalet 2014. Å andra sidan finns det områden i Rinkeby där partiet inte ens tar sig över 3 procent.

De stora skillnaderna mellan valkretsarna blir än tydligare när det gäller ett mindre etablerat parti som Fi. I flera av Hägerstens och Östra Söderorts valkretsar fick partiet få en bra bit över 10 procent av rösterna – allra störst var stödet i Midsommarkransen med hela 13,53 procent. Samtidigt lyckades partiet inte ens nå 1 procent av väljarna i flera av Spångas valkretsar. Den verkliga bottennoteringen gjordes i Tensta där 0 procent hade förtroende för Fi.

Annika Fredén är universitetslektor i statsvetenskap med val och väljarbeteende som två av sina forskningsområden.

– Min forskning visar att människor inte bara söker sig till områden där det bor andra med samma värdegrund. Vi påverkas också av vad folk omkring oss röstar på, vilket får stor betydelse för underdog-partier som Fi. Får man veta att andra gillar partiet och tror att det har goda chanser i valet är folk också mer benägna att rösta på partiet, säger hon.

Större rörlighet hos väljarna

Generellt är alliansen starkare i stadens norra delarna medan stödet för de rödgrönrosa är större i söder. Det går också att se att bostadsformen och inkomsten har betydelse för resultatet i ett valdistrikt. Den med högre inkomst som äger sitt boende tenderar oftare att rösta blått. Men det stämmer inte alltid. I till exempel de forna arbetarkvarteren på Södermalm är bostadspriserna höga samtidigt som flera av distrikten domineras av röda väljare.

– Att ha en inkomst som räcker för att köpa en dyr bostadsrätt brukar innebära att man är mer benägen att rösta på ett högerparti. Men samtidigt är det inte enbart inkomst som styr vad vi röstar på, säger hon.

Hur kommer det då att gå i valet i september? Annika Fredén konstaterar att Sverigedemokraterna ser ut att växa i hela landet, men tillägger att valet är svårare att förutse än normalt.

– Också för mig som forskare är det väldigt oklart inför just det här valet. Det finns en större rörlighet hos väljarkåren i dag  jämfört med förr och i årets val är det mer oklart vem som ska samarbeta med vem än vid de senaste valen, säger hon. 

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.