"Jag tycker det är på gott och ont, jag gillar inte avgifter men allting har väl två sidor", säger annedalsbon Lars Eriksson som märkt att de ny p-avgifterna gett fler lediga platser på gatan. Foto: Ylva Bergman

Här GILLAR bilisterna de nya p-avgifterna

Fler lediga parkeringsplatser. Det är effekten av de nya parkeringsavgifterna i Annedal, åtminstone om du frågar de boende.

  • Publicerad 11:29, 16 apr 2018

Få har nog undgått att märka de parkeringsavgifter som införts på flera håll i Bromma. Fler än en arg röst har höjts mot kostnaderna.

Även i Annedal fick man för några månader sedan se de nya p-automaterna komma upp. Här har kampen om en parkeringsplats på gatan varit minst sagt stenhård, att få tag på en ledig lucka efter arbetstid är värt sin vikt i guld.

Dags att pröjsa för parkering i Bromma

Och här verkar faktiskt p-avgifterna gett effekt. När StockholmDirekt tar en promenad i Annedal och hör sig för om avgifternas effekt är svaret att det har blivit fler lediga parkeringsplatser på gatan.

– Förut var det smockat när man kom hem vid fyra på eftermiddagen. Nu kan det finnas plats vid sju, åtta-tiden, säger Annedalsbon Amanda Johansson.

Innan avgifterna infördes parkerade familjen sin bil på gatan. Men i och med avgifterna ordnade de plats i garage.

– Vi fick i föreningen efter typ två månader, så det gick rätt snabbt, säger hon.

Tror du att fler gjort som er, skaffat plats i garage, och att det är därför fler platser på gatan blir lediga?

– Kanske, men jag tror att det kan vara att fler tar bilen till jobbet istället för att till exempel cykla. Jag menar, vi bor i hyresrätt och har svindyr hyra, och parkeringsplatsen är också svindyr. Så jag tror att parkeringsavgifter snarare är ett sätt att flytta problemet.

Annedal är hittills det enda området i Bromma som blivit utan den rabatterade boendeparkeringen. Det innebär att Annedalsbor måste betala den ordinarie timavgiften på fem kronor, klockan 7-19 på vardagar. Att stå på gatan kan därmed bli dyrt, 300 kronor på en vecka om man skulle låta bilen stå på samma ställe från måndag till fredag.

"På gott och ont"

Annedalsbon Lars Eriksson är inget fan av att bli påtvingad avgifter. Men han håller ändå med om att det har blivit en skillnad i antalet lediga p-platser, även om han själv har alltid haft garageplats sedan flera år.

– Nu kan bekanta komma och hälsa på, men det kostar ju förstås en slant för dem. Så jag tycker det är på gott och ont, jag gillar inte avgifter men allting har väl två sidor, säger han.

Men Lolita Gleerup, vars familj har två bilar på garageplats håller inte riktigt med.

– På kvällar och helger är det tvärfullt, säger hon.

Ett problem som märks eftersom det är precis vid de tidpunkterna som nära och kära brukar hälsa på och inte lyckas hitta någonstans att ställa bilen.

– Som nu i helgen kommer min svärmor på besök, då väljer vi att ställa ut vår bil på gatan på dagen så får hon ta vår plats i garaget när hon kommer på kvällen sen, säger hon.

Lolita Gleerup tycker inte att effekten av de nya p-avgifterna syns lika tydligt. "På kvällar och helger är det tvärfullt", säger hon. Foto: Ylva Bergman

Annedal ingår i taxaområde 5. Där kostar det 5 kronor per timme, vardagar mellan 7-19. Annedal är hittills det enda området i Bromma att bli utan den rabatterade boendeparkeringen med en fast avgift varje månad. Foto: Ylva Bergman

Analysen får vänta

Men ändå pekar tecknen på att parkeringssituationen faktiskt har blivit bättre. När vi slänger ut en omröstning i den lokala Facebookgruppen "Vi som bor i Annedal" svarar flera att de upplever en förbättring. 205 personer tycker att det blivit fler lediga p-platser, endast femton stycken märker ingen skillnad. Flera kommenterar samtidigt att de är positiva till p-avgifterna.

Så vad är analysen? Tyvärr ingen alls ännu, om du frågar trafikkontoret.

– Det är helt enkelt för tidigt för oss att säga något om effekterna av det här. Det kommer såklart göras en utvärdering, både i stan och taxa-område fyra och fem. Den kommer bli klart senare i höst eller vinter, säger Ola Eriksson, presstalesperson.

Så var alla parkerade bilar har tagit vägen återstår att se. Under tiden får Annedalsborna helt enkelt glädja sig åt att parkeringsanarkin (verkar) lättat.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.