I Förklädesfabriken, en tillfällig volontärsfabrik i Farsta, har frivilliga från hela stan samlats för att skapa skyddsutrustning till vården. Här skär Marysia Klim och Olivia Sandström ut skyddsförkläden i plast. Foto: Sacharias Källdén

Här görs tusentals skyddsförkläden

Febril aktivitet råder i CCAP:s dansstudior i Telestaden, men inte i form av några piruetter. I stället handlar det om att rädda verksamheter som snarare går på knäna.

  • Publicerad 17:34, 21 apr 2020

Sjukhus, vårdcentraler och äldreboenden har plågats av brist på skyddsutrustning i krisen. Samtidigt har pandemin gett upphov till en rad solidariska initiativ, så även i Söderort.

Med en enkel mall som grund, framtagen av den ideella organisationen Makerspace, skärs och svetsas det i målarfolie i den temporära skyddsförklädesfabriken i Farsta. Projektet har uppmärksammats av medier så som Aftonbladet och SVT.

– För oss är det jättebra. Vi märker verkligen att det kommer fler volontärer när media pratar om det. Det säger också något om situationen, att människor gärna hjälper till, säger Jenny Bergström.

Hon tillhör den tiohövdade kärntruppen och har varit med i projektet från början. Även om hon beskriver sig som kommunikatören i gänget så är det lika självklart för henne att bidra till verksamheten genom att jobba i fabriken, koka kaffe och städa toaletter.

Och så tar hon emot volontärer. Uppslutningen har snittat på drygt 50 frivilliga fabriksarbetare om dagen och nya ansluter sig varje dag.

"Man blir ju galen av att sitta hemma. Man pratar ju bara med sig själv, det är kul att prata med någon annan!" säger Marysia Klim från Södermalm. "Ja, och man mår bra av att kunna hjälpa till på ett konkret sätt. Att vi har skyddsutrustning är svettigt, men det gör också att man känner sig säker att umgås med de som är här" säger Olivia Sandström, som är här på besök från Göteborg. Foto: Sacharias Källdén

En av dem är Niklas Andae från Vasastan, som egentligen jobbar som försäljningschef. Han gör sitt första fyratimmars-pass med att blåsa varm luft så att ärmarna på plastförklädet sätts ihop.

– Det är kul att vara till någon nytta! Det är ett väldigt enkelt sätt att bidra eftersom tröskeln är så låg. Jag tycker det går bättre än förväntat, man behöver inte ha någon förkunskap, efter några gånger satt det, säger Niklas.

Engagemanget återspeglar sig i produktionen: cirka 1 000 förkläden per dag. Men trycket är också hårt från dem som behöver skydden.

– Det ringer på löpande band, väldigt många aktörer inom äldreomsorgen, hemtjänst och personlig assistans, säger Jenny Bergström som tycker att diskussionen om äldreomsorg kommit sent i krisen.

Niklas Andae tycker att det är kul att vara till någon nytta. Foto: Sacharias Källdén

Soraya Hashim är en av de engagerade i admin-gruppen. "Det var min bror som kom på designen till förklädena. Jag styr upp mycket på plats. Det vi har svårast med är att få tag i och ha råd med plasten. Det skulle vi verkligen behöva hjälp med" säger hon. Foto: Sacharias Källdén

Enligt henne har smittan nått i princip alla äldreboenden som "Förklädesfabriken" levererar materiel till. Att behovet av ideella initiativ visat sig vara så pass omfattande tyder på en "enormt stor miss", säger hon.

– Det är skandalöst hur man utsätter både äldre och personalen för riskerna det medför.

Vilka reaktioner har ni fått från vårdpersonal för att ni gör det här?

– Otrolig tacksamhet, många rör sig till tårar.

Planen är att produktionen av skyddsförkläden ska pågå "tills industrin har hunnit ikapp". Hur lång tid det kan röra sig om är enligt Jenny svårt att svara på.

Däremot är hon tydlig med vad den egna verksamheten behöver.

– Alltid händer och pengar!

I Facebook-gruppen "volontärgrupp förklädesbutiken" kan du anmäla ditt intresse. Det är tre fyratimmars-pass varje dag mellan klockan 10 och 20. Foto: Sacharias Källdén