Med rätt att anmärka. Tove Hedman kollar så linjerna hålls. Foto: Jannie Flodman

Här granskas Stockholms uteserveringar med måttband

Kampen om stadsmarken är stenhård! Allt och alla ska få plats: byggarbetsplatser, uteserveringar, vanliga flanörer. Vi tog rygg på en av trafikkontorets inspektörer som kontrollmäter centimeterna på stan.

  • Publicerad 12:15, 29 apr 2019

– Jaha, här har man använt mindre yta än man sökt. De har tillstånd för 18 meter. Det är bara 16 meter.

Tove Hedman fäller ihop sitt mäthjul, det rullande redskap hon använt för att kontrollera barackens intrång på Fridhemsgatan. Den byråkratiska formulären stoppas tillbaka i plastfickan. Inga kryss för den här etableringen.

Polis på offensiven mot blockerade trottoarer

Hon knäpper en snabb bild med mobilen, för att dokumentera läget och lägga till handlingarna att hon varit där. Just idag är Tove Hedman ute på Kungsholmen. Hon och de andra markupplåtarna på trafikkontoret, de är ett 15-tal, har en halvdag i veckan då de inspekterar på fältet.

– Det är ett kul jobb, jag har stor möjlighet att påverka gatumiljön, förklarar hon, och styr kosan mot en nybyggd uteservering längre upp på gatan.

5 000 ärenden per år

"Den är inte centimeternoga. Vi jagar inte blomkrukor och gatupratare, och såklart är det jättetrevligt med liv och gatuserveringar", berättar hon om sitt jobb, som innebär att hon och de andra markupplåtarna hanterar cirka 5 000 ärenden per år. Men:

– Det ska gå att ta sig fram. För oss är det viktigt att de med funktionsnedsättningar har samma tillgång till staden som andra. Och sedan ska vi se till att det går att städa och snöröja. Men de flesta har tillstånd och vill göra rätt. Blir det fel är det ofta bara okunskap som är boven.

En markupplåtares främsta verktyg: mäthjulet. Foto: Jannie Flodman

Det ligger på polisens bord att att ge eller avslå tillstånd för sånt som tar upp plats på allmän mark. Fokus: ordning och säkerhet.

Men trafikkontoret ska tycka till om allt som är modell större – byggarbetsplatser, uteserveringar – och är själva ute och kollar så att det man fått tillstånd för, också är det som sker i verkligheten.

Saknar tillstånd för golv

Om just den här uteserveringen håller måttet, är oklart. Krogen har byggt ett golv, vilket enligt Hedmans papper inte är okej.

– Det är även möjligt att de gått över bredden med 30 centimeter, men jag är osäker på var fastighetsgränsen går, säger hon, och antecknar för vidare undersökningar när hon är tillbaka på kontoret.

Gjort fel – packar ihop

"Jävla elkabel!" Den ilskna stämman ekar inifrån den inhägnad byggarbetsplatsen. En bostadsrättsförening stambyter och ockuperar en stor bit av Alströmergatan. Just idag har de även fått sällskap av en gigantisk flyttbil, som också stjäl gatuutrymme.

Förra veckan var trafikkontoret här och slog ner på flera överträdelser: felparkerade bilar, för mycket reklam för byggföretaget, kablar på trottoaren.

Nu är Hedman tillbaka för att kontrollera att man skärpt till sig – det ska ta max en arbetsdag. En arbetsledare med cigg i mungipan förklarar hetsigt att de håller på att plocka ihop. Det är klart och betalt och snart är allt bortstädat.

– Inget av det vi påpekade är åtgärdat. Egentligen ska det väl anmälas till polisen. Men är de borta imorgon så, tja, då är det meningslöst.

Trångt om saligheten i en storstad. Den här byggarbetsplatsen har inte gjort alla rätt men håller på att packa ihop. En stor flyttbil gör inte framkomligheten lättare. Foto: Jannie Flodman