En dykare gör sig redo för att dyka ner i sundet. Foto: Mikael Andersson

Här gräver de i Stäket – fyra meter under vattnet

Lagt märke till att det arbetas för fullt i Stäketsundet? Anledningen är att fjärrvärmeledningar håller på att anläggas flera meter ner i vattnet.

  • Publicerad 15:38, 1 feb 2018

Har du fnulat på vad som egentligen är på gång ute i Stäketsundet, i närheten av broarna? Många har säkert även lagt märke till det grävarbete som pågår längs Enköpingsvägen, och det hela hänger ihop.

Som vi tidigare skrivit om håller energibolaget Eon på att bygga en 23 kilometer lång fjärrvärmeledning, varav runt 7 kilometer går genom Järfälla. Ledningen ska börja i Säbyverket och gå till Högbytorp i Upplands-Bro, där det byggs en kretsloppsanläggning. Arbetet sker parallellt på fler platser längs sträckan, och nådde Stäketsundet vid årsskiftet .

– Vi lägger ner fjärrvärmeledningen på botten av sundet för att sedan koppla ihop de olika sidorna på land, på vägen upp till Högbytorp, säger Lena Berglund, regionchef på Eon.

Arbetet i sundet är runt 80 meter långt, och sker på 3-4 meters djup. Att den här typen av bygge sker i vatten hör inte till vanligheterna, och annorlunda yrkesgrupper engageras i projektet. Dykare, till exempel.

– Det är lite exotiskt, det är mer konventionellt att anlägga fjärrvärmeledningar på land, säger Lena Berglund.

Parasollet lär inte vara det som används bäst på bygget så här i februari. Foto: Mikael Andersson

Dykaren i vattnet kommunicerar via mikrofon med byggarbetarna uppe på land. Foto: Mikael Andersson

Hittade kassaskåp

Dykarna fungerar som grävmaskinens ögon nere i vattnet. De arbetar i team och är redo att dyka ner vid behov. Och de har gjort några fynd på sundets botten – ett kassaskåp, och en säck full av surfplattor, till exempel. Hittegods som polisen hämtat upp.

Båttrafiken kommer att vara helt avstängd i sundet under vecka 8-10, och i slutet av mars ska delen av projektet i vattnet vara klart.

Enligt tidsplanen ska det sista arbetet i Järfälla vara klart och återställt sommaren 2019. Kretsloppsanläggningen i Högbytorp ska tas i drift under hösten 2019.

Här byggs för lokal energi i Järfälla

"Det är lite exotiskt", säger Lena Berglund, Eons regionchef om arbetet i vattnet. Foto: Mikael Andersson

Investering på 2,5 miljarder

Fjärrvärmenätet i Järfälla har byggts ut sedan 70-talet. Under 2000-talet togs det pö om pö över av Eon från till exempel Järfälla energi, Graninge och Sydkraft.

Eon byter löpande ut delar som behöver det, men gör nu en investering på 2,5 miljarder för att hela nätet ska byggas ut och kopplas till det nya värmeverket i Högbytorp i Upplands-Bro, där det byggs en kraftvärmeanläggning och en biogasanläggning.

Vill du hålla koll på hur projektet påverkar dig som boende, se Eons hemsida.

Stockholm Direkt