Minneslekar fungerar lika bra för vuxna som för barn i språkinlärningen. "Det är lika fantastiskt när en vuxen knäcker en språkkod som när barn gör det", säger Paloma Leal Hensman, pedagog (t v). Här med mamman Gnwa Alasaad och lille Adib, föräldralotsen Lanja Rashid och Hala Ziedan. Foto: Ylva Bergman

Här guidas nyanlända i att vara förälder i Sverige

Öppna förskolan i Vita villan i Hässelby är inte bara en plats för de allra minsta. Här lär sig också nyanlända föräldrar praktisk svenska och samhällskunskap. Från att rabbla personnummer till hur man söker förskoleplats.

  • Publicerad 11:42, 31 okt 2018

Äntligen är det dags. 11 månader gamla Adib vet precis vad som är på gång när förskollärare Paloma Leal Hensman tar fram sin stora bruna koffert – det är sångstund.

Ut ur kofferten klättrar en spindel upp för trå'n, tre elefanter balanserar och ett litet lamm besjungs både på klassiskt vis och i en lambada-version.

Föräldrarna som sitter i en ring på golvet med sina barn tar i och sjunger med. Att en del knappt kan svenska märks inte i sången.

– Att sjunga är ett bra sätt att lära sig och att komma ihåg saker, säger Paloma Leal Hensman, förskollärare, och får medhåll av deltagarna.

Gnwa Alasaad, 34, från Syrien, minns ett av sina första besök i Vita villan. Lille Adib var nyfödd och familjen hade bara varit i Sverige några månader. Att komma ihåg bebisens personnummer på svenska var svårt. Men då började Paloma trumma på bordet och så rabblade hela gruppen siffrorna till rytmen.

– Nu vet alla att han föddes sjutton-elva-tjugosju, skrattar Gnwa och påpekar att de där sje-ljuden har hon fått öva på.

Öppna förskolans introduktionsträffar drog igång i februari och är ett projekt som Hässelby-Vällingby stadsdel driver. Syftet är att ge tidigt socialt stöd till nyanlända föräldrar av typen "så här funkar det i Sverige" och att vara en länk till den vanliga förskolan.

– Att barnen får börja i förskolan är avgörande för att de tidigt ska få möta svenska språket. Och det är en förutsättning för att föräldrarna ska kunna börja studera svenska och komma ut på arbetsmarknaden, säger Paloma Leal Hensman.

Sånger, ramsor och rim. Isak, Adib och Talal håller sig i mitten av mattan när de vuxna låter ett tyg bölja över dem under sångstunden. Foto: Ylva Bergman

Talal, 4, Sara Stenberg, fritidsledare, Gnwa Alasaad med sonen Adib och Hala Ziedan klämmer i när det är dags för Imse vimse spindel. Foto: Ylva Bergman

Galonisar och fingervantar

När introduktionsträffarna startade fanns inga egentliga riktlinjer för själva verksamheten.

– Jag har jobbat i förskolan i 20 år och har specialiserat mig på hur man kan använda musik och drama i barns språkutveckling. Jag har tagit mina erfarenheter med barn och anpassat dem för vuxna. Och jag utgår ofta från vad föräldrarna själva vill lära sig, säger Paloma Leal Hensman.

Som att kunna säga personnummer, postnummer, lägenhetsnummer. Att kunna handla i affären. Eller ha koll på vad alla kläder heter som barnen behöver i förskolan och skolan: galonisar och underställ, fodrade gummistövlar och fingervantar.

Tillsammans med Paloma Leal Hensman jobbar också Lanja Rashid. Hon är föräldralots, har jobbat 22 år som tolk mellan arabiska, kurdiska och svenska och fungerar som en viktig länk för flera av föräldrarna.

– Har de frågor om hur något fungerar så förklarar jag och lotsar dem rätt, säger hon.

Introduktionsförskolan betyder mycket, det är besökarna rörande överens om.

– Jag kunde inte ett enda ord svenska när jag började komma hit. Jag har lärt mig mycket och förstår det mesta om man pratar tydligt, säger Gnwa Alasaad.

"Varm känsla att komma hit"

Hala Ziedan, 30, också från Syrien, kom till Sverige för bara två månader sedan. Hennes 4-årige son Talal har ännu inte fått plats på förskola men älskar att komma till vita villan.

– När han är nöjd så är jag nöjd. Och jag lär mig nya ord varje gång jag kommer hit, jag jobbade själv som lärare i arabiska i Damaskus, säger Hala Ziedan på engelska, uppblandat med lite svenska.

Besökarnas vanligaste modersmål är just arabiska, men det är blandat. Den här dagen finns till exempel också albansktalande och engelsktalande besökare.

Trots språkbarrärerna pratas det konstant när sångstunden är avslutad.

– Det är en så varm känsla att komma hit, nästan som en familj. Jag trodde inte att jag skulle få den känslan så snart i ett nytt land, säger Hala Ziedan.

Nour Suleiman och sonen Isak, 8 månader, är några av stammisarna, som kommer regelbundet till Vita villan. Foto: Ylva Bergman

Adib håller takten till de olika visorna. Foto: Ylva Bergman

Introduktionsförskolan

Introduktionsförskolan riktar sig till småbarnsföräldrar som är nya i Sverige.

Personalen ger bland annat samhällsinformation, kan till exempel hjälpa till med hur man söker förskola och skola.

Hålls i samverkan med socialtjänsten, BVC, MVC, biblioteken och föräldrarådgivare.

Öppet torsdagar 9-15, från och med nästa vecka även tisdagar 9-12.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.

Nytt elfel stoppar pendeltågstrafiken

Nyheter Trippla fel under dagen Efter en stökig trafikmorgon som skapade förseningar hela dagen gör ett nytt elfel på måndagskvällen att problemen i pendeltågstrafiken fortsätter.måndag 12/11 19:20

V: "Rädda akutboendet för barn och unga"

Debatt Debatt om HVB-hem Det vore ett stort misstag att lägga ner Giovannis akutboende för barn och unga, skriver Alexandra Mattsson Åkerström (V) och Jackie Nylander (V) inför mötet i socialnämnden på tisdagen.måndag 12/11 17:10