Föräldrarna vaktar korsningen vid skolan. Foto: Saga Lindqvist

Här håller föräldrarna koll på trafiken vid skolan

"Gå-cup" och trafikvärdar ska förbättra trafiksäkerheten för barnen i Brageskolan i Danderyd. Föräldrarna står eniga.

  • Publicerad 12:26, 20 nov 2017

Under en veckas tid har föräldrarna på Brageskolan i Danderyd arbetat för att förbättra trafiksituationen för barnen. Initiativet går ut på att trafikvärdar står i trafikkorsningarna runt skolan och håller uppsikt över barn och bilister.

– Vi vill att det ska vara säkert för barnen. Med hjälp av att föräldrar står i korsningarna blir det tryggare för alla, och barnen kan få ett större ansvar och gå mer självständigt, säger Patrik Hillelson, ordförande i skolans föräldraförening.

Men det är inte bara trafikvärdar som ska förbättra trafiksäkerheten vid skolan.

– Vi har också en "gå-cup" på skolan som innebär att barnen tjänar poäng om de går till skolan istället för att åka bil. På så sätt hoppas vi att fler väljer att gå till skolan, säger Patrik Hillelson.

Rektor Åsa Strand och Patrik Hillelson, ordförande i skolans föräldraförening. Foto: Saga Lindqvist

Patrik Hillelson är tacksam över att kommunen och skolan har varit aktiva i frågan om trafiksäkerheten. Kommunen har exempelvis varit på plats för att se vilka typer av insatser man kan göra för att få till en säkrare väg.

– Det känns: wow! Nu händer det.

– Åsa Strand som är rektor på skolan har varit till stor hjälp. För att det ska funka måste vi ha backning av skolan, men även av kommunen. Och det har vi verkligen fått, säger Patrik Hillelson.

Åsa Strand håller med Patrik Hillelson om att trafiksäkerheten är att prioritet.

– Det är ett jättebra initiativ i samverkan mellan kommun, skola och föräldrar. Och vi arbetar med trafiksäkerhet nu och cykeldagar i vår och kommer att göra det även framöver.

Mathilda Command, 6 år: Man ska gå mot trafiken, annars kan man bli påkörd. Foto: Saga Lindqvist

Frida Larsson är trafikvärd denna måndagsmorgon och hon tycker såhär om initiativet:

– Det är en jättebra idé att få barnen att bli mer självständiga och det blir färre bilar vid skolan, säger hon.

Mathilda Command, 6, går på Brageskolan och gillar att föräldrarna finns på plats och genom lappar visar hur barnen ska bete sig.

– Då vet man vilken sida man ska gå på. Man ska gå mot trafiken, annars kan man bli påkörd.

Frida Larsson och Magnus Nissle är trafikvärdar tillsammans denna måndagsmorgon. Foto: Saga Lindqvist

Vid en annan korsning står trafikvärdarna Susanna Dörlinch med dottern Magdalena Dörlinch.

– Det behövs verkligen göras något, så det är jättebra. Dels är det ju ungar överallt som inte har superbra koll och behöver lära sig att vara mer självständiga. Men sen är det ju många vuxna som inte beter sig klockrent i trafiken. I vissa korsningar är det stopplikt, men många förstår inte att det innebär att hjulen ska stå helt stilla, säger Susanna Dörlinch.

Dottern Magdalena Dörlinch, 10, håller med sin mamma.

– Det är mycket bättre för miljön också att det är fler som går till skolan. Och sen är det bra att barnen får en chans att gå själva.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Vanligaste felet med engångsgrillar

Nyheter ✓Se brandkårens egna film ✓"Står för nära hälften av sommarbränderna" Det råder totalt eldningsförbud i Stockholms län och det är därmed förbjudet att använda engångsgrill. Här ser du varför.måndag 23/7 15:06

Sjukhusen förbereder sig för fortsatt hetta

Nyheter Tar in extra kylaggregat Länets akutsjukhus förbereder sig för att hantera den ihållande värmeböljan. Bland annat genom att utrusta sjukhusens enheter med extra kylaggregat. "Om den här värmen fortsätter räknar vi med att vi...fredag 20/7 7:30