LINBANA. På torsdag invigs skolan med discjockey, popcorn och besök från kommunhuset. Foto: Anton Kyhlbäck

Här har elever fått skapa sina egna lekplatser

Två nya lekplatser invigs inom kort på två av Sollentunas kommunala skolor. Eleverna har varit med i arbetet, från ax till limpa.

  • Publicerad 17:48, 16 sep 2019

I veckan invigs Vaxmoraskolans nya lekplats som eleverna själva har varit med och ritat. Kärrdalsskolan är näst på tur. Skolornas elevråd har, med hjälp av vuxna, tagit fram skisser efter önskemål från skolornas elever.

Det har blivit gungor, studsmatta – och en linbana.

– Det började hos eleverna som sa att de ville ha en bättre skolgård. Så det finns en otrolig stolthet att det nu blir klart. De har fått vara med från början, träffat projektledarna i Turebergshuset och fått följa med genom hela processen, säger Jennie Grusell, biträdande rektor på Vaxmoraskolan.

Totalt går 350 elever på Vaxmoraskolan och 300 på Kärrdalsskolan.

– Barnen hela tiden har tänkt på att alla ska kunna vara med, och det har varit häftigt. De har tänkt på att ingen ska behöva bli utanför eller ensam på lekplatsen, säger Jennie Grusell.

Sollentuna kommunfastigheter AB (SKAB) har tillsammans med elevråden arbetat fram skisser. Det har varit allt från förslag om studsmattor, klätterställningar till vattenrutschkanor. Alla förslag har inte kommit med, men målet har varit att vara så nära förslagen som möjligt.

– Det känns som att vi verkligen har kunnat ta tillvara på vad eleverna har önskat, säger George Sinas, projektledare på SKAB.

Nästa vecka invigs lekparken på Kärrdalsskolan. Det kommunala fastighetsbolaget började med projektet för lekparkerna för två år sedan, berättar Cecilia Arwin, kommunikationsansvarig, och planen är att fortsätta med de andra skolorna i Sollentuna.

På torsdag invigs linbanan på Vaxmoraskolan.

– På Kärrdalsskolan blir det en parkourpark. Så det har blivit annorlunda från Vaxmora, med tanke på vad eleverna har önskat, säger Cecilia Arwin.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Det blir en sista seglats för studenterna

Nyheter Marina Läroverket får ett utspring Trots pandemin får sistaårseleverna på Marina Läroverket i Danderyd en sista tur på havet innan de tar nästa steg in i vuxenlivet: "Det är viktigt med ritualer", säger rektorn.torsdag 4/6 16:00

Förening bjuder in till gratis utomhusträning

Nyheter "Det bästa du kan göra just nu är att träna och vara utomhus" Föreningen Sollentuna Seniorgymnastik planerar gratisträningar för alla åldrar under juni och augusti för att motverka isoleringen under coronapandemin.onsdag 3/6 16:34

Nio åtalas för tortyrliknande misshandel

Nyheter Åtal: Konflikt mellan gäng ledde till kidnappning En konflikt mellan ett antal personer i Norrort ledde till att nio unga personer häktades. Nu åtalas männen. Enligt åklagaren ska en ung man ha utsatts för tortyrliknande misshandel, natten den 22...tisdag 2/6 14:23
Stockholm Direkt