LINBANA. På torsdag invigs skolan med discjockey, popcorn och besök från kommunhuset. Foto: Anton Kyhlbäck

Här har elever fått skapa sina egna lekplatser

Två nya lekplatser invigs inom kort på två av Sollentunas kommunala skolor. Eleverna har varit med i arbetet, från ax till limpa.

  • Publicerad 17:48, 16 sep 2019

I veckan invigs Vaxmoraskolans nya lekplats som eleverna själva har varit med och ritat. Kärrdalsskolan är näst på tur. Skolornas elevråd har, med hjälp av vuxna, tagit fram skisser efter önskemål från skolornas elever.

Det har blivit gungor, studsmatta – och en linbana.

– Det började hos eleverna som sa att de ville ha en bättre skolgård. Så det finns en otrolig stolthet att det nu blir klart. De har fått vara med från början, träffat projektledarna i Turebergshuset och fått följa med genom hela processen, säger Jennie Grusell, biträdande rektor på Vaxmoraskolan.

Totalt går 350 elever på Vaxmoraskolan och 300 på Kärrdalsskolan.

– Barnen hela tiden har tänkt på att alla ska kunna vara med, och det har varit häftigt. De har tänkt på att ingen ska behöva bli utanför eller ensam på lekplatsen, säger Jennie Grusell.

Sollentuna kommunfastigheter AB (SKAB) har tillsammans med elevråden arbetat fram skisser. Det har varit allt från förslag om studsmattor, klätterställningar till vattenrutschkanor. Alla förslag har inte kommit med, men målet har varit att vara så nära förslagen som möjligt.

– Det känns som att vi verkligen har kunnat ta tillvara på vad eleverna har önskat, säger George Sinas, projektledare på SKAB.

Nästa vecka invigs lekparken på Kärrdalsskolan. Det kommunala fastighetsbolaget började med projektet för lekparkerna för två år sedan, berättar Cecilia Arwin, kommunikationsansvarig, och planen är att fortsätta med de andra skolorna i Sollentuna.

På torsdag invigs linbanan på Vaxmoraskolan.

– På Kärrdalsskolan blir det en parkourpark. Så det har blivit annorlunda från Vaxmora, med tanke på vad eleverna har önskat, säger Cecilia Arwin.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Reningsverkets vädjan till Norrort efter fettberget

Nyheter 43 ton fett sögs upp från Käppalaverket Käppalaverket på Lidingö, som renar Norrorts avloppsvatten, kör igång en kampanj för att vi ska sluta hälla ut fett i avloppet. Fettet är ett problem eftersom det stelnar och bildar proppar och...måndag 14/10 16:29

Rån mot Restaurang i Viby - anställd skadad

Nyheter Förundersökning om grovt rån En restaurang i Viby har blivit utsatt för ett fullbordat rån, meddelar polisen.måndag 14/10 11:15

Man rånad i gångtunnel i Rotebro

Nyheter Inträffade under natten till måndagen En man ska ha utsatts för ett rån i Rotebro under natten till måndagen.måndag 14/10 11:07
Stockholm Direkt