Här har hittekatter fått bo i 15 år

Hitta Katten fyller 15 år. Föreningen tar hand om hittekatter och ger dem ett nytt hem. – Vi är beroende av hjälp utifrån, säger Annika Rutanen, föreståndare.

  • Publicerad 08:01, 19 sep 2018

Djurskyddsföreningen Hitta Katten är en ideell förening, startad 2003, med syftet att ge nya hem åt övergivna katter.

Annika Rutanen, 62 år, är katthemmets föreståndare och enda anställd. De tider hon inte är på plats, så som helgerna, sköts katterna av volontärer. Annika Rutanen började själv som volontär 2010, eller 2011, och är sedan 2015 anställd på heltid.

De flesta katter som kommer till katthemmet har hittats av människor som upptäckt att de ser hungriga och övergivna ut. Katthemmet tar i mån av plats även emot katter från privatpersoner som inte har möjlighet att ta hand om sina egna katter.

De katter som tas in på katthemmet får först sitta i karantän under två veckor för att man ska kunna kontrollera att de inte bär på sjukdomar. Sedan får de komma ut i "stallet", som lokalen kallas, där katterna bor i boxar. Vissa bor flera tillsammans i samma box, medan andra bor ensamma.

Stallet är endast ett tillfälligt boende. Hitta Katten letar hela tiden efter vanliga hem som katterna kan placeras ut i när de är redo för det. Vissa av katterna är inte heller övergivna utan har helt enkelt rymt från sina ägare. Föreningen lägger ut bilder på alla nyinkomna katter på nätet, och ibland leder det till lyckliga återseenden.

– Glädjen när de får tillbaka sitt djur är enorm, säger Annika Rutanen.

För att undvika att katterna försvinner uppmanar hon alla kattägare att kastrera och id-märka sina katter.

Hitta Katten finansieras av medlemsavgifter, sponsorer och donationer. Föreningen har även en egen kalender med kattbilder, som säljs för att dra in pengar till verksamheten.

Vad som är drivkraften i detta är troligen självklart för en kattvän. Annika Rutanen klappar och gosar med katterna precis som om de vore hennes egna.

– Vissa går rakt in i hjärtat, man blir förälskad, säger hon.

Blåljus: Inbrott och bilstölder

Nyheter Stölder, stölder. Så trist – men ibland kan de faktiskt förhindras. Som när en rådig granne ingrep under natten mot måndagen.måndag 24/6 9:59