På Östra Reals gymnasium har #metoo-kampanjen fått stor påverkan på undervisningen. Foto: Sacharias Källdén/Privat

Här har #metoo flyttat in i klassrummen

Diskussioner om nätetik, studier av genus i reklamfilmer och kausalanalys av kampanjen. Den senaste veckan har #metoo fått stor påverkan på lektionerna på Östra Reals gymnasium.

  • Publicerad 09:40, 27 okt 2017

Den uppmärksammade #metoo-kampanjen har inte bara blivit en ventil för kvinnor i alla åldrar som utsatts för sexuella trakasserier och fått välkända mediemän sparkade. Den har också fått stort genomslag i klassrummen på Östra Reals gymnasium på Östermalm.

Elever kräver bättre sexualupplysning efter #metoo

– Det märks verkligen att den här samhällshändelsen har påverkat eleverna. Alla pratar om det, jag kan inte komma på något mer än terrorattacken på Drottninggatan som fått såhär stort genomslag. Då är det vårt ansvar som vuxna att fånga upp det, säger Sofie Frid, tillförordnad rektor.

Diskussioner och analyser

Trots att det bara gått en knapp vecka sedan kampanjen spreds har eleverna redan haft flera lektioner som helt tillägnats temat. Bland annat har eleverna på naturprogrammet gjort en kausalanalys av kampanjen, alltså studerat orsaker och konsekvenser, och på samhällsprogrammet har eleverna tittat på hur amerikanska reklamfilmer gestaltat kön och sexualitet genom tiderna – som sedan blivit utgångspunkt för en diskussion om den massvåldtäkts-anklagade Hollywood-producenten Harvey Weinstein.

Elever kräver bättre sexualupplysning efter #metoo

– Det har också varit lärarledda diskussioner kring vad en kränkning egentligen är, normkritik och nätetik. Det har skett naturligt eftersom eleverna efterfrågat det och lärarna har varit snabba med att plocka upp det, säger Sofie Frid.

Viktigast att satsa på lärarna

Hon poängterar att det är viktigt att inte släppa frågan även om eller när kampanjen blåser över. Lärarna har nu utbildats i normkritik, som ett steg på vägen.

– Eleverna byts ju ut var tredje år så allra viktigast är det att förankra det här hos lärarna. Ju mer kunskap de har desto större är deras möjlighet att våga ta diskussionerna med eleverna, även när det handlar om komplexa frågor.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.