"Kärlek". Daniel Eriksson, Arvid Arrué och Christoffer Iliou framför målningen med Stockholmsbyggnader och djur som representerar arbetslagen på skolan. Foto: Erik Simander

Här har tråkiga gympasalarna fått graffitikonst

När eleverna på Södra Hammarbyskolan kom tillbaka från höstlovet prydde graffiti-konstverk två av de trista väggarna i idrottshallen. "Vi har bara fått stående ovationer", säger skaparna.

  • Publicerad 19:10, 9 nov 2017

– Vi frågade rektorn och hon tyckte att det lät som en rolig idé men hänvisade frågan vidare till Sisab som äger byggnaden. De nappade direkt, säger resurspedagogen Christoffer Iliou.

Han och lärarkollegan Daniel Eriksson är båda graffitiälskare och visste att åttondeklassaren Arvid Arrué också gillar konstformen och brukar skissa mycket själv.

De tyckte att väggarna i gympahallarna var lite trista och kläckte idén att de kunde måla dem tillsammans. Rektorn nappade direkt, Sisab gjorde tummen upp och köpte in färg.

Hon gick från klottrare till världskonstnär

De började planera för två månader sedan, själva målandet tog ungefär 16 timmar att göra. Allt är gjort på fri hand med bara sprayburkar och en stege.

– Det var lite stress att vi behövde bli klara på höstlovet men det känns kul att se målningarna nu. Men man kan ju alltid göra mer på detaljerna ser man i efterhand, säger Arvid Arrué.

"Grymt kul"

Den ena målningen föreställer en undervattensvärld där solen strilar ner genom havsytan på en haj bland annat. Den andra är mer maxad med djur som en gazell, en elefant och en giraff tillsammans med Stockholmsbyggnader som Globen och Stadshuset. ”Kärlek” står skrivet stort mitt i bilden. Djuren representerar de olika arbetslagen på skolan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

De som sett gympahallarnas makeover har gillat det.

– Vi har bara fått stående ovationer! Det har varit grymt kul att vi fått måla två hela väggar tillsammans med andra som brinner för samma sak. Det var roligt att Sisab gav oss fria tyglar också att göra vad vi ville, säger Christoffer Iliou.

Instagramkockarna har fått skolbarnen att älska "ordentlig mat" med vegodagar

Graffiti är omdiskuterat – bland annat som en politisk vattendelare för eller emot lagliga väggar. Men att deras målningar skulle kunna ha en negativ inverkan på någon slår skaparna helt ifrån sig.

– Jag tror inte att någon som kommer in här tycker att det är fult, vi har bara fått positiva reaktioner. Och jag tror inte att barn som ser det här vill gå ut och vandalisera, säger Arvid Arrué och syftar på den koppling som vissa menar finns mellan lagliga väggar och skadegörelse.

– Eftersom Sisab var positiva hoppas jag att de är öppna för fler väggmålningar på andra ställen, säger Daniel Eriksson.