Här härskar hundarna – på kaféet

Tapastallrik med kalkonkorv, leverpastej, blodpudding och ost är en av favoritbeställningarna bland de fyrbenta gästerna på Östermalmshaket Himmelska hundar.

  • Publicerad 16:53, 3 sep 2018

Vid ingången till lokalen på Hedinsgatan 13 hindrar en liten grind hundarna från att springa ut. Östermalmsbon Birgitta Modigh brukar komma hit när hon passar sin sons hund Peppar.

– Han tycker mycket om ugnsbakad blodpudding i bitar. Delikatesstallriken blir för mycket för honom, säger Birgitta Modigh och fortsätter:

– Peppar hittar hit själv.

Christian och Carina Lundström som driver Himmelska hundar berättar att det varje morgon finns nosavtryck på fönsterrutorna. De har precis öppnat igen efter en renovering och uppfräschning av lokalerna. Christian berättar att de tog över stället 2014.

– Och anledningen har vi här, säger han och pekar på "hushunden" Stoffe som kommer från Eslöv.

– Vi kunde inte ha med honom på våra förra arbeten så vi satte oss och kollade på Blocket, sen slog vi till på den här lokalen. Det var en fredag. Man kan säga att vi gjorde allt för hunden, det var innan vi fick barn, säger Christian Lundström, som ägnar mest tid i köket.

– Där står jag och kokar högrev som vi gör tårtor på. En favorit är tapastallrik med kalkonkorv, blodpudding. leverpastej och ost.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Han uppskattar att 90 procent av gästerna som kommer är stammisar.

– Man vet vem som gillar vad och vilka hundar som fungerar tillsammans. 99 gånger av 100 fungerar det men det kan bli problem ibland, mattar och hussar emellan och lite "det där har inte min hund gjort".

Folk kommer till hundhaket även utan hundar men på helgerna är det "ett renodlat hundkafé".

– Då kan det vara ungefär 30 hundar i lokalen samtidigt. För att vara säker på att komma in då får man boka plats. Det roliga är att det är så uppskattat. Hundar är sådana "dörröppnare", här är det nästan obligatoriskt att sitta ner och prata med alla. Många kommer hit ensamma.

Östermalmsbon Henry Bronett brukar komma med toypudeln Agnes, 7 år.

– På många ställen får man höra att nej, det där går inte. Men här går allt. Man känner sig hemma väldigt snabbt. Det är inte bara ett hundställe, det är familjen här som gör det, säger Henry Bronett.

Stället öppnade första gången 2006.

– Då var det här det hundtätaste området i Stockholm enligt Svenska Kennelklubben. Folk kommer hit från hela stan, det är ett utflyktsmål, säger Christian Lundström som gärna skulle se fler hundkaféer.

– Det vore bra med ett i varje stadsdel. På vissa ställen är ju hundar välkomna men med reservationen att de ligger kopplade under en stol i baren. Här får hundarna gå lösa och hoppar någon upp på bardisken och skäller behöver man inte packa väskan och skämmas, säger han.

Sugen. Himmelska hundar på Östermalm har öppnat igen efter renovering. Även tvåbenta är välkomna. Urasiern Isidor suktar efter den svarta leverpastejen på disken. Foto: Sacharias Källdén