Här hittar arkeologer ett tidigare okänt vrak

I veckan har Sjöhistoriska museets marinarkeologer hittat ett skepp som kan vara från 1600-talet. Nu ska prover visa vad det kan vara för vrak.

  • Publicerad 17:17, 26 feb 2018

I samband med att man ska göra om kajen på Skeppsholmen så har Sjöhistoriska museets marinarkeologer gjort dykningar i området vilket har gett flera fynd.

Under veckan hittade man ett fartyg som tros ha varit runt 20 meter långt under sin livstid ovan ytan. Vraket låg 70-80 meter sydväst om färjeläget på Skeppsholmen och mycket tyder på att det är riktigt gammalt.

– Det är ett lite mindre fartyg vi har hittat, troligen är det ett lastfartyg, Jim Hansson, marinarkeolog på Sjöhistoriska museet.

Kan utgöra viktig detalj i svensk historia

På 1660- talet så ska 10 lodjor (en en typ av fartyg) ha sjunkit vid Skeppsholmen och enligt Jim Hansson så tyder detaljerna på fyndet att det kan röra sig om en sådan typ av lodja.

– Vi har inte hittat några sådana tidigare och man vet lite om dem, så det riktigt spännande. Attributen liknar de fartygen som sjönk men man kan inte veta helt säkert. Om det är det, så är det en viktig detalj i svensk historia, säger Jim Hansson.

Efter otroliga fynden – nytt museum ska öppna i Stockholm

Detta är den andra av fyra dykningar som kommer att göras vid kajen på Skeppsholmen. Tidigare har man hittat rester av Gustav II Adolfs flaggskepp, byggt 1615.

Nu kommer man att skicka in prover av träet i vraket för att se hur gammalt det är.

– Om det är som vi tror så kommer det att betyda mycket för den marinbiologiska forskningen. Vi kommer att veta vad det är om cirka en månad, säger Jim Hansson.

Fynd. Patrik Höglund, marinarkeolog vid Sjöhistoriska museets dyker efter fynd vid Skeppsholmen. Foto: Jim Hansson

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.