STJÄRNHOPPNING. Radioprofilen Farao Groth testade Vallentunahästen Carismo under träningen på Stora Wäsby. De verkade komma bra överens! Foto: Anders Ekström

Här hopptränar kändisarna på Stora Wäsby

Första december gör fem kändisar upp om segern i stjärnhoppningen på Sweden international horse show ​​​​​​​på Friends arena. Just nu intensivtränar de under Lena Bredbergs ledning på Stora Wäsby.

  • Publicerad 07:30, 16 nov 2019

I ridhuset på Stora Wäsby, blott ett hästgnägg från Hasselgatan i Väsby, är ridträningen i full gång.

– Bra jobbat, tänk bara på att hålla igen lite när du närmar dig bommarna, ropar "stjärntränaren" Lena Bredberg till Admanda Edmundsson, som för dagen rider den pigga connemaraponnyn Benny.

Förutom Tiktok-stjärnan Amanda Edmundsson är det fyra kändisar som ligger i hårdträning under hösten, youtubern Melissa Kinnmalm, deckarförfattaren Sofie Sarenbrant, radioprofilen Farao Groth och tv-kändisen Saga Scott.

– Årets kändisar har alla god ridvana, men för att klara pressen att hoppa en bana inför storpubliken i Friends arena krävs mycket rutin – annars finns det risk att nervositeten tar över. Därför kommer de att få intensivträning i både dressyr och hoppning, säger Lena Bredberg.

Hunnit träna några gånger

När tidningen får hänga med på hoppträningen har de fem redan hunnit öva några gånger – och det märks.

– I dag gick det riktigt bra, de red mjukt och fint. Svagheten är fortfarande att de hoppat för lite och att några är lite rädda. Är man inte rädd så fixar man det här.

KÄNDIS. Amanda Edmundsson, 17, är stor idol bland tonåringarna. Amanda har över 2,8 miljoner följare på Tik Tok. Foto: Charlotte Arwedsson

STORA WÄSBY. Deckarförfattaren Sofie Sarenbrant och de övriga deltagarna i stjärnhoppningen tränar på Stora Wäsby i Upplands Väsby. Foto: Anders Ekström

För Sofie Sarenbrant, som bor i Bromma, är det mentala det svåraste.

– Jag är nog Sveriges räddaste deckarförfattare. Jag är uppväxt på en gård med hästar och har ridit mycket tidigare. Sedan blev det ett långt uppehåll till dess att min dotter började rida i Äppelviken. Då kunde jag inte heller hålla mig.

Kändisarna får först trava över cavaletti, samt testa några hinder som oxer och rättuppstående. Sedan är det dags för att prova på en hel bana.

– Det känns så nervöst. Det är först nu som jag börjar förstå hur stort det här är, säger Amanda Edmundsson, som har knappt tre miljoner följare och är tonårstjejernas stora idol.

Tv-stjärnan Saga Scott rider för dagen Kaiser, ett stort brunt halvblod, och radioprofilen Farao Groth sitter stadigt på Carismo, från Vallentuna.

– Han känns som en rysk krigshäst, säger Farao och skrattar.

Farao, som är Brommabo, har ridit på ridskola under hela sin barndom.

– Nu är det nästan 20 år sedan jag satt på hästryggen, men det är verkligen dödskul!

YOUTUBER. Melissa Kinnmalm är sexbarnsmamma och youtuber. Första december deltar hon i stjärnhoppningen i Friends arena. Foto: Anders Ekström

Sätter fart med Drutten

När Melissa Kinnman sätter fart med Drutten får de andra flytta på sig. Ekipaget flyger över hindren - men så har Melissa också egen häst hemma i Norrköping.

– Jag rider ponny annars, så det här med stor häst är väldigt nytt för mig.

Tror du att du vinner?

– Nej, absolut inte. Jag går bara in för att ha kul.

Med på dagens träning är även Täbybon Fabian Rodhe, huvudfunktionär för stjärnhoppningen på International horse show. Han tycker det definitivt finns hopp för kändisryttarna.

– Ja då, absolut. Nu ska vi se vilka hästar som passar till bäst respektive ryttare, så väljer vi häst sedan. Mycket kan ju hända än, säger han och ler.

Lena Bredberg. Foto: Anders Ekström

FUNKTIONÄR. Fabian Rodhe har varit med länge och jobbat med stjärnhoppningen på Sweden international horse show, och har även haft med sin häst Bingo under många säsonger. Foto: Anders Ekström

Årets deltagare

Amanda Edmundsson, 17, känd från bland annat Tik Tok, där hon har 2,9 miljoner följare och från Instagram med drygt 200 000 följare. Från Linköping.

Sofie Sarenbrant, 41, Bromma, deckarförfattare som sålt över två miljoner böcker till 14 länder.

Melissa Kinnmalm, 28, sexbarnsmamma, youtuber och influencer. Från Norrköping.

Farao Groth, 34, känd radioprofil som medverkat i "Fångarna på fortet", "Vardagspuls", "Idol extra" samt gästat familjen Parnevik.

Saga Scott, 30, influencer och tv-profil som deltagit i bl.a. "Farmen VIP" och "Stjärnkusken".

Stockholm Direkt