Kärlek. Martha Kubicek, 73, fick en egen fest på Gullmarsplan för sina godhjärtade insatser. Foto: Sacharias Källdén

Här hyllar de Martha – Gullmars välgörare

I fyra år har hon i ur och skur serverat mat till behövande. I torsdags var det hennes tur att uppmärksammas. Gullmarsplan fylldes av kärleksfulla hyllningar då 73-åriga Martha Kubicek bjöds på en högst oväntad fest.

  • Publicerad 10:00, 20 aug 2017

”Men vad är det som händer, är ni inte kloka?”

En förvånad Martha Kubicek står bakom bordet där hon varje onsdag och torsdag serverar bröd, frukt, kaffe och annat. Men just den här dagen är det istället presenter, kort och blommor framför henne. Initiativtagaren till överraskningsfesten, Aggi Holmström, håller ett inledande tal där hon beskriver hur Martha sliter som få.

– Nu är det vår tur att ge tillbaka, säger hon.

En stund senare är det Janne ”Blomman” Blombergs tur att läsa en dikt skriven av David Liedbergius. Bland raderna märks: ”Gullmarsplans goda fe, som alltid får andra att le” och det är en beskrivning alla instämmer i.

– Vi älskar Martha. Hon är verkligen Gullmarsplans goda fe, säger Yvonne Eriksson som bor i Årsta och kommit hit sedan förra sommaren. 

"Vi älskar Martha." Leffe Strömbäck, Lelle Strand, Yvonne Eriksson och hunden Nikita var med vid firandet. Foto: Sacharias Källdén

Alla ville bidra till firandet

Senare berättar huvudpersonen själv hur allt började för fyra år sedan.

– Jag hade gått i pension och ville ha något att göra när en vän berättade att han brukade dela ut mat här. Han har slutat sedan dess men jag har blivit kvar.

Två dagar i veckan går hon upp halv sex för att hinna från hemmet i Björkhagen till Filadelfiakyrkan på Sankt Eriksplan där hon brer smörgåsar, kokar kaffe och förbereder dagen.

– Du måste nämna Filadelfia, de har hela tiden ställt upp på olika sätt, säger hon.

Det råder inget tvivel om att Marthas arbete är uppskattat av många. Aggi Holmström är imponerad av hur mycket pengar hon lyckats samlat ihop till firandet.

– Trots att folk som kommer hit har dåligt med pengar ville alla bidra. Det är helt otroligt.

David Liedbergius ger Martha en varm kram. Foto: Sacharias Källdén

Peter Andersson. Foto: Sacharias Källdén

Behövs eldsjälar

En av de närmare 50 personerna som bidragit är Peter Andersson som varit här 7-8 gånger tidigare. En tids arbetslöshet har gjort att han behöver all hjälp han kan få.

– Första gången skämdes jag, men vad ska man göra? Sedan undrar jag hur det skulle gå för samhället överhuvudtaget om det inte fanns eldsjälar som Martha.

Året runt står hon på Gullmarsplan, oavsett om det regnar eller snöar. För Martha är det helt självklart värt besväret.

– Det är den mänskliga kontakten som får mig att gå hit - och vad ska man annars göra som pensionär? Jag älskar det här, säger hon. 

"Hon är den vackraste kvinnan som finns." Barbara Masiak ger Martha Kubicek en rejäl kram. Foto: Sacharias Källdén

Hyllning till Martha. Dikt som skrevs av David Liedbergius och lästes upp av Janne "Blomman" Blomberg. Foto: Sacharias Källdén

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.