Medborgarrättsaktivisten, pastorn och politikern Jesse Jackson besökte Kärrtorps gymnasium på onsdagen. Fatima Deq Beinge, Bahiya Rekibi och Seynab Bile trängdes för att hinna ta en selfie innan Jesse Jackson åkte iväg. Foto: Sacharias Källdén

Här hyllas medborgarrättsikonen i Kärrtorp

På onsdagen fick elever och lärare på Kärrtorps gymnasium besök av Jesse Jackson – amerikanen som skrivit historia i mänskliga rättigheter. "Lifechanging" tycker eleven Theresa Tanko.

  • Publicerad 16:55, 16 jan 2019

Det var med ära som Kärrtorps gymnasium tackade ja när de blev tillfrågade att ta emot Jesse Jackson som föreläsare om mänskliga rättigheter.

Medborgarrättsaktivisten reste till Stockholm i samband med Nobelmuseets utställning Rätten till frihet om Martin Luther King som pågår just nu och då passade museet på att ringa gymnasieskolan.

– När dem fråga oss sa vi självklart ja. Vi är en skola för mänskliga rättigheter och det här passar den profilen vi försöker stärka, säger Konstantinos Gountas som är lärare på skolan.

Kämpat hårt mot rasism

Kärrtorps gymnasium är en av Amnestys samarbetsskolor och har en "mänskliga rättigheter-profil". Senaste åren har skolan haft mycket föreläsningar på temat.

– Jesse Jackson kan levandegöra så mycket historia för ungdomarna. Det är fantastiskt att eleverna får möta personer som kämpat så hårt mot rasism och för mänskliga rättigheter. Det är jätteviktigt att få möta förebilder, säger Konstantinos Gountas.

Inför onsdagens kändisbesök var allt noga uttänkt. Åtta elever hade förberett vilka frågor de skulle ställa till Jesse Jackson, en elev hade blivit utsedda att presentera och en annan att tacka honom på slutet. Tredjeringaren Leo Ahlgren Hellgren fick uppdraget att sitta bredvid Jesse Jackson och driva samtalet på scen.

StockholmDirekt träffar Leo precis innan han går upp på scenen.

– Det är pirrigt och nervöst. Men jag har läst på och repeterat innan så jag känner mig väl förberedd, säger han.

Möttes av elevernas jubel

När den amerikanska människorättskämpen klev in i aulan jublades och applåderades det högljutt från publiken. Timmen som följde fullständigt trollband Jesse Jackson publiken när han ropade ut fraser som "I am somebody", "Great minds break strong chains", "Keep hope alive" och "If you´re behind, run faster" – fraser som publiken högt repeterade ord för ord.

Eleverna gick ur aulan upprymda och glada.

– Det här är en av mina största förebilder. Det är så speciellt att han kommer just till min skola, som en dröm som går i uppfyllelse, tycker eleven Marie-Soleil Maboungou.

– Det gav mig motivation och ny energi verkligen, säger eleven Novi Andebrahn.

Det här är Jesse Jackson

Amerikansk medborgarrätts- och människorättsaktivist, politiker och baptistpastor.

Arbetade för Martin Luther King när han levde.

Uppmärksammad talesman i medborgarrättsfrågor för den afrikansk-amerikanska befolkningen.

Varit rådgivare åt före detta president Bill Clinton.

Har fått utmärkelserna Presidentens frihetsmedalj, James Joyce-priset och Springarn-medaljen.

Södra länken öppen igen efter elfel

Nyheter Strömmen tillbaka i Söderort – långa köer i trafiken Strömmen är nu tillbaka efter ett omfattande elfel i Söderort som påverkade biltrafiken, tunnelbanestationerna och flera hushåll. Närmare 17 000 abonnenter drabbades. Nu är även Södra länken öppen...fredag 23/8 15:57