Rosa. Sebastian Marquez von Hage bor i Kransen och är lärare. Likt många andra i området röstade han på FI. Foto: Erik Petersson

”Här i Aspudden kör man Lexus på gågatan och lyxröstar’’

I Aspudden och Kransen är det varken Socialdemokraterna eller Moderaterna som gäller. Här delas väljarna mellan MP och FI. Vi ställde oss frågan varför?

  • Publicerad 09:15, 19 sep 2014

I Aspudden blev Miljöparitet största parti med 22 procent av rösterna, Fi får runt 10 procent. I Kransen och Västberga går mönstret igen. Även här är MP störst, Fi får drygt 10 procent och som högst får de 20 procent av väljarstödet i Södra Midsommarkransen. Peter, som bor i Aspudden, vill inte berätta vad han röstat på själv, men menar att det hänger ihop med Aspuddsidentiteten att rösta på Miljöparitet.

– Här i Aspudden röstar inte folk baserat på sina egna problem, här har man råd att rösta utifrån sina intressen, säger han.

Samtidigt som vi står och pratar kör en stadsjeep av märket Lexus förbi på gatan som är avstängd för biltrafik. Peter skrattar till.

– Ja, här i Aspudden kör man Lexus på gågatan och lyxröstar.

Sara är 28 år och bor i Asp­udden. Hon är inte förvånad över FI:s och MP:s starka stöd i området.

– Det är ju ett övre medelklassområde. Jag röstade på Feministiskt initiativ, för mig handlar det framförallt om mänskliga rättigheter och HBTQ-frågan, säger hon.

Inte bara Hillbillys

Sebastian Marquez von Hage bor i Midsommarkransen och röstade även han på Fi. Trots att Sverigedemokraterna ligger under rikssnittet i Aspudden så får de ändå omkring 4,5-5 procent i Asp­udden och Kransen.

– Även om det här är ett gentrifierat medleklassområde så är det uppenbarligen en del som kanske tycker invandringen är för hög och gått över från Moderaterna till SD. Den mediala bilden är att det bara är hillbillys som röstar på SD, men det är ett misstag, säger han.

Fi kommer ändå in i stadshuset nu. Vad betyder det?

– Framförallt tycker jag att det är en symbolisk seger. Jag tror de får svårt att genomdriva konkret politik, men jag tror de kan påverka de andra partierna och driva på för jämnställdhet, säger han.

 Läs också: Söderort röstade med rödgrönt hjärta