Lagspelare. Pulsträningen har fått eleverna att samarbeta bättre. De har också fått bättre uthållighet. "De får mer sisu, jävlar anamma som de tar med in i klassrummet", säger Tomas Hiller, idrottslärare. Foto: Claudio Britos

Här idrottar eleverna för att bli bäst på matte

På Brunnaskolan har eleverna på mellanstadiet idrott på schemat fyra dagar i veckan. För att utbilda framtidens idrottsstjärnor? Nej, för att bli bättre på svenska och matte.

  • Publicerad 17:33, 31 jan 2018

Det är bra att man får leka och skratta på morgonen. Alla skolor borde göra det.

– Kör igång! Börja lite försiktigt och värm u...

Idrottslärare Tomas Hiller hinner inte avsluta meningen innan fyrorna är full igång med morgonens pulspass. Runtom i hallen drar basket-, bandy- och badmintonmatcher igång. Några tävlar i "polisbanan" – en hinderbana som blandar häcklöpning med kullerbyttor.

Sedan i höstas har fyrorna idrott på schemat fyra dagar i veckan. 200 minuter istället för 80, som de flesta skolor. För att utbilda framtidens atleter? Nej, för att bli bättre på svenska och matte.

Bättre inlärning

Fysisk träning frigör så kallade signalsubstanser i hjärnan och hjälper koncentration, motivation och beslutsfattande.

– Om man rör på sig innan man arbetar med hjärnan får man en optimal inlärning. Blodet syresätter hjärnan och ens förmåga att hålla fokus blir bättre, säger Tomas Hiller, initiativtagare till projektet Puls och rörelse.

I år ingår hela mellanstadiet i projektet. Ingen tid tas från andra teoretiska ämnen, utan från ämnet Elevens val, där skolan ändå har haft svårt att få till bra innehåll, enligt Tomas Hiller.

Eleverna är vid varje station i åtta minuter, sen går de vidare till nästa. Borta på bandyplanen pågår en intensiv match - utan domare som håller koll på reglerna. En oväntad effekt av passen är att eleverna spelar schysstare och samarbetar bättre, konstaterar Tomas Hiller.

– Det blir inget tjafs, de vet att de inte hinner med det om de ska få tid att spela.

Melina Izgi, 10, är krasslig och tittar på idag. Att att börja skoldagarna med att springa hinderbana är en bra idé, tycker hon.

– Det är bra att man får leka och skratta på morgonen. Alla skolor borde göra det. Jag längtar efter idrotten varje dag för att se vad det blir för lek den här gången, säger Melina.

"De har ro i kroppen"

Lektionen går mot sitt slut. Under 40-minuterspasset ska eleverna upp på 75 procent av maxpuls för maximal utdelning på lektionerna som följer. Snart ska de få pulsklockor för att hålla koll på pulsen, men det händer att någon tar i för mycket.

– Jag blev trött när jag sprang för mycket, jag får ta det lugnt nu, säger hon med ett lite trött men glatt leende.

Efter en snabb dusch om ombyte går de tillbaka till skolan. Inne på svenskan sätter de sig med varsin bok och börjar läsa. Det är knäpptyst. Linda Rydgren har bara haft klassen sen i höstas men kan ändå se att idrotten påverkar dem.

– Det blir lugnare efter att de haft idrott. Vi läser alltid en kvart i början av varje lektion, det är perfekt när de har ro i kroppen.

Elever som har svårt med teoretiska ämnen men är bra på idrott får stärkt självförtroende.

– Eftersom de har så mycket idrott så får de känna att de lyckas ändå, det är också jätteviktigt, säger Linda Rydgren.

Jättebra är det enhälliga betyget från fyrorna. Det enda dåliga de kommer på är att de måste bära med sig gympapåsen nästan varje dag.

– Det är kul! Man får bra kondition och koncentrerar sig bättre på lektionen efteråt. Jag känner att jag blir bättre på att plugga, säger Tarasha Laskar, 10.

Lugn och ro. Linda Rydberg, svensk- och SO-lärare för fyrorna, ser att eleverna är mer arbetsvilliga i klassrummet efter idrotten. Foto: Claudio Britos

Enligt skolans egna utvärdering kände 75 procent av eleverna att det var lättare att koncentrera sig och sitta still på lektioner efter träningen. 79 procent sa att det var lättare att förstå undervisningen. Foto: Claudio Britos

Visar vägen. "Hopp, vänster, hopp! Hopp, höger, hopp!" Tomas Hiller instruerar Tarasha Laskar och de andra eleverna hur de ska ta sig an en av banorna. Foto: Claudio Britos

Paus. Efter en jämn kamp på hinderbanan får man vila en stund. Foto: Claudio Britos

Idrott hela veckan... nästan

Brunnaskolans projekt Puls och rörelse - för ökad inlärning startade i höstas för fyrorna. I år har hela mellanstadiet idrott och pulspass på schemat fyra dagar i veckan, totalt 200 minuter.

Inspirationen kommer från en skola i Valdemarsvik som tog idén från en skola i Chicago.

Arbetet med mer idrott och rörelse omfattar också organiserade rastaktiviteter och "brain breaks". Dessutom har fritidsklubben idrott och "röris" en egen form av Friskis och svettis. För att få använda datorer eller ipads måste man ha rört på sig.

Bra resultat

Såhär tyckte lärare och elever i en utvärdering:

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.