Under ytan. Mellan Bromma och Bredäng, via Ekerös vatten, kommer jätteledningen gå som ska förse Stockholm med el nog att växa. Jenny Nilander är projektledare för miljardprojektet. Foto: Mikael Andersson

Här inleds jätteprojektet som ska säkra Stockholms el

Elkablar, tjocka som trästammar, ska grävas ner under Stockholm, för att ge nog med elektricitet till den växande staden. Ett jätteprojekt som kommer ställa till det hela vägen från Beckomberga i norr till Bredäng i söder. Och allt startar här, vid ett vindpinat Drottningholm.

 • Publicerad 11:20, 16 jan 2020

Kastvindarna sliter i bojarna vid Drottningholmssundet. Med en vindstyrka på runt 20 sekundmeter kunde dykarna inte jobba idag. Men annars är här full aktivitet. Här, nere i det iskalla vattnet under Drottningholmsbron, har nämligen startskottet gått för ett miljardprojekt.

– Vi bygger en 400 kilovolt-ledning hela vägen från Beckomberga till Bredäng. Hösten 2022 ska vi bli klara, säger Jenny Nilander, projektledare på Ellevio som bygger ledningen.

De nya kraftledningarna ska se till att Stockholm har tillräcklig med elektricitet för att kunna fortsätta att utvecklas, med nya bostäder, tunnelbanor och laddstationer för elbilar. Och de nya ledningarna är byggda för att leverera: de väger 30-40 kilo per meter, är tjocka som trädstammar och ska, när de är på plats, ingå i Sveriges stamnät.

– Totalt är det runt 12,3 kilometer kabel som ska läggas på hela sträckan. I oktober satte vi igång med sjökabeldelen och i mars är det byggstart för arbetet på land, säger Jenny Nilander.

Börjar på Brommasidan

När markarbetet börjar så är det gator i Råcksta, Ängby och Bredäng som kommer behöva grävas upp. Men exakt vilka etapper som tas när beror på Stockholms stads planeringsarbete.

Leder. Jenny Nilander är projektledare på Ellivio för Beckomberga-Bredängprojeket. Foto: Mikael Andersson

Tung. Varje meter av elkablarna väger 30-40 kilo. "Folk undrar ibland om vi inte bara kan svänga in på en gata med kabeln. Men det är inte så lätt när de är i den här storleken. De har en böjradie på mellan tre och fyra meter", säger Jenny Nilander. Foto: Mikael Andersson

– Vi behöver samordna det med staden. Men som det ser ut just nu kommer vi börja på Brommasidan, säger Jenny Nilander.

Ledningarna kommer gå längs med Råckstavägen, utefter Bergslagsvägen och sedan ner till Mälaren via Färjestadsvägen.

– Vi vet att vi kommer behöva stänga av den södra delen av Färjestadsvägen, men annars planerar vi inte för att stänga av hela gator, säger Jenny Nilander.

Hon tycker att tidsplanen känns rimlig.

– Men med stora infrastrukturprojekt finns det alltid risk för förseningar. Den största risken är att man hittar saker i marken som man inte kunnat förutse, som ledningar som ingen känt till att de finns där, säger hon.

Kraftledningsstolpar tas ner

När alla ledningar är på plats kan de luftledningar som går mellan Beckomberga och Bredäng tas bort. Bland annat de stora kraftledningsstolparna som står på Fågelön och vid Mälarhöjdsbadet i Bredäng. Men det ligger en bra bit in i framtiden.

– Först måste de nya kablarna sättas i drift. Sedan kan vi ta ner de gamla ledningarna bit för bit. Har vi tur så kan det ske under 2023-2024, säger Jenny Nilander.

Ström. De 250 meter långa skyddsrören ligger i vattenytan vid Drottninghoimsbron och väntar på att bli nedsänkta till sjöbotten. I de rören kommer elkablarna sedan läggas. Foto: Mikael Andersson

Projektet i siffror

12,3 kilometer kabel som ska läggas på hela sträckan mellan Råcksta och Bredäng. Kablarna går under jord i Bromma och i Bredäng, men läggs på sjöbotten mellan södra Ängby och Mälarhöjdsbadet.

9 stycken skyddsrör läggs ner i vattnet vid Drottningholmsbron. Till hösten ska de nya sjöelkablarna installeras inne i dessa.

150 meter långa är skyddsrören.

9 etapper är markarbetet uppdelat på.

400 kilovolt kommer spänningen i ledningen vara, vilket är samma som i stamnäten.

Visa merVisa mindre

Lästipset: Fem böcker med Mälarökoppling

Nyheter ✔ 4 Fantasy V Romantik V Historia V Futuristiska bilder Har du inte fått nog av bokläsningen under semestern? Här tipsar Katarina Skönblad, bibliotekarie på Ekerö bibliotek, om fem böcker med Mälarökoppling som går att låna på bibblan.fredag 7/8 12:39

Orgelfest på öarna hela veckan

Nyheter "Vill främja våra kyrkor och de instrument som finns där" Sugen på att höra lite Mozart eller Bach? Då kan du besöka någon av Mälaröarnas sex kyrkor mellan den 11 och 16 augusti, då sex olika orgelkonserter anordnas.torsdag 6/8 10:20

Äntligen dags för årets kräftfester

Nyheter Expertens bästa tips för en lyckad kväll Augusti månad innebär att det är dags att ta fram både dillen och haklapparna. Oavsett om du väljer frysta eller färska kräftor går det att få till en lyckad middag. Kocken Nils Molinder tipsar om...tisdag 4/8 16:23

KRÖNIKOR

  Sport

   Senaste numret

   Gilla oss på Facebook

   Stockholm Direkt