Hattparad. Alla hattar är unika och damerna berömmer varandra för deras hantverk. Foto: Ella Söderberg

Här intar hattmakarna champagnebaren

Hotellet Haymarket är ett populärt ställe att dricka fint vin i 20-talsinteriör. I tisdags blev det extra elegant i baren när Kerstins apostlar kom hit för att dricka champagne – i sina egentillverkade hattar.

  • Publicerad 21:34, 20 maj 2018

Varje vecka ses Kerstins Apostlar för att sy egna hattar. Det är i Hatteljén i Midsommarkransen som Kerstin Carlefalk välkomnar hattintresserade att komma på fika och lära sig sy. Ateljén på Tellusborgsvägen 49 har hon haft i 27 år, och ungefär 30 personer besöker den till och från.

– Allt vi gör sys för hand då man får en annan smidighet i sömmarna. Jag är av den gamla skolan, så vi använder inget lim eller symaskin, berättar hon.

Erfaren hovleverantör

Kerstins hattkarriär började redan när hon var tolv år uppe i Umeå. Efter skolan hjälpte hon en butik att leverera hattar, och 50 år senare är intresset fortfarande lika stort. Hon har även tillverkat hattar till hovet och självaste drottning Silvia, så erfaren kan man gott och väl säga att hon är.

Hattens dag är inte förrän i höst, men sällskapet ansåg att det var dags att lufta vårhattarna, därför ses de i stan och visar upp sig, och pratar om just hattar. Åldersspannet är brett mellan hattillverkarna, den yngsta är 22 och den äldsta 70 år. I ateljén byter de ofta idéer och inspiration med varandra, och intresset för hantverket bidrar till en vänskap som kanske annars inte skulle ha uppstått.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Lisbeth Frishammar har gått hos Kerstin i tio år. Dagen till ära har hon en röd hatt med svart rosett som hon sytt.

– Jag köpte min första hatt i London och fastande direkt för det. Nu har jag så många hattar hemma att när vi har fest så slutar det nästan alltid med en hattparad, berättar hon.

Hantverket tar tid

Sällskapet får många nyfikna blickar från andra gäster i baren, några kommer fram och berömmer dem. Förutom sina kurser gör Kerstin hattar på beställning i sin ateljé. Hon berättar att stockholmarna ofta tenderar att använda mörka hattar, medan man på landsbygden är mer modig och väljer färgglatt.

– Man ska ha en hatt som passar till olika outfits. Köper du en för fin hatt ligger den bara på hyllan, och där gör den ju ingen nytta, säger Kerstin, som bär dagens största hatt med en svartrosa rosett som pryds av en blomma och en fjäder.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Hon är noga med att hatten ska vara formad efter kropp och ansiktsform, den är väldigt individuell. Att sy en hatt kan därför ta lång tid och kräver mycket noggrannhet. Siw Martinsson håller med.

– Det är som min gamla textillärare sa. Fort och illa kan ingen gilla, men sakta och väl kan ingen slå ihjäl, säger hon och ler i sin ljusrosa pillerburkshatt.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.