Här inviger kungen nya bron på Djurgården

I dag invigdes Folke Bernadottes bro över Djurgårdskanalen av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia. Kungen själv testade hållbarheten innan kungaparet tog en promenad över till Rosendal.

  • Publicerad 15:33, 17 sep 2019

Uppslutningen var stor när kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia på tisdagsförmiddagen invigde den nya gångbron över Djurgårdsbrunnsviken.

Den 80 meter långa stålkonstruktionen, som döpts till Folke Bernadottes bro, började byggas 2018 och var tänkt att permanent binda samman Museiparken nedanför Tekniska Muséet med Rosendal på andra sidan vattnet.

Nu står den alltså färdig och gör det möjligt för allmänheten att korsa kanalen.

– Turismen, som vi alla känner till, växer och stockholmarnas kärlek till området här omkring består. Och det är positivt tycker jag. Men för att ta emot alla de här besökarna på ett bra sätt behöver vi tänka långsiktigt och värna om den unika miljö som finns här. Tillgängligheten för just då gång och cykeltrafik, tillika viss del kollektivtrafik, måste ske på ett smidigt sätt så att det blir lätt för besökare att nyttja hela parken, sade kung Carl XIV Gustaf under sitt invigningstal.

Då öppnar Djurgårdens nya bro

Kungaparet invigningspromenerade

Under ceremonin hedrades också Folke Bernadotte, vars dödsdag infaller den 17 september.

– Det här är inte bara en bro mellan norr och söder, utan även en länk mellan vår historia och framtid. Och det kallar jag ett byggnadsprojekt i tiden, sade kungen innan han klippte bandet, prövade bärigheten och därefter tog en invigningspromenad med drottning Silvia över till Rosendal.

"Jättebra"

Erik Kocken var en av alla som närvarade vid invigningen. Han bedriver en löpargrupp för barn och unga vuxna med funktionsnedsättningar som utgår från Tekniska muséet varje vecka. Enligt honom kommer Folke Bernadottes bro få betydelse för verksamheten.

– Eftersom löpargruppen är inriktad på barn med särskilda behov så skapar den här bron en ny och längre löparrunda för oss, säger han.

Han har själv provsprungit över bron och ger underlaget godkänt. Men han betonar också att den nya bron är viktigt för alla.

– Jag tycker det är jättebra med tillgänglighet på hela Djurgården. Det är tillgängligare för turister och tillgängligare för stockholmare.