Här invigs jätteodlingen på Östermalmstaket

Miljöminister Karolina Skog (MP) klippte bandet när den nya jätteodlingen på Garnisonens tak invigdes under skyfall idag.

  • Publicerad 15:32, 3 maj 2018

Den nya platsen för odling, kallad "Bee Urban Evolution Lab" är ett 800 kvadratmeter stort laboratorium för urban odling, och arbetet med att färdigställa det har pågått sedan 2016. Det kommer växa grönsaker, frukt, bär och blommor på taket. Allt för att främja den biologiska mångfalden.

Tanken är att fastighetsägare, skolor, företag och privatpersoner ska kunna besöka "labbet" och få lära sig det allra senaste inom den moderna miljötekniken. Dessutom finns det en lokal att hyra för möten eller mingel, och det kommer arrangeras mat- och musikevent på taket.

Så ska miljöminister Karolina Skog (MP) få fler att välja elcykel i Stockholm

Trädgårdsmästaren och odlingskonsulten Karin Eliasson är en av dem som ska se till att det gror och växer uppe på taket.

– Taket är en utmanande och experimentell plats att odla på. Jorddjupet är ganska grunt, och då får man arbeta hårt för att få näringsflödet i jorden att fungera på ett bra sätt. Sedan så ligger solen på väldigt mycket på ett tak, vilket är en annan utmaning, säger hon.

Redan nu växer en hel del och mer ska det bli.

– Det är fortfarande väldigt tidigt på året, och dessutom kallt just nu, säger Karin Eliasson.

Det estetiska värdet ska inte glömmas bort

På plats för att på klassiskt manér klippa bandet fanns miljöministern Karolina Skog (MP). Hon imponerades av det gröna taket.

– Vi saknar sådana här gröna platser i våra städer, som fyller våra hjärtan med liv. Det estetiska värdet ska inte glömmas bort, utöver den biologiska mångfalden det ger, säger hon.

Josefina Oddsberg Gustafsson är VD och grundare av Bee Urban, företaget som tillsammans med bland andra fastighetsägaren Vaskronan ligger bakom taket.

– Det här blir Stockholms mest innovativa mötesplats, både för ”gröna aktörer” och för helt vanliga stockholmare. En oas mitt i stan helt enkelt, säger hon.

SE FILMEN Exklusivt besök i Stockholms längsta byråkratkorridor

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.