Här invigs Östermalms första sommargågata

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) var på plats när Östermalm under torsdagen fick sin första sommargågata. "Stockholm är världens vackraste stad", sa han.

  • Publicerad 14:49, 24 maj 2018

Idag öppnade den del av Nybrogatan, mellan Linnégatan och Kommendörsgatan, som från 24 maj till och med 18 september kommer att fungera som gågata. Det innebär att två restauranger – det kan bli fler efter hand – satsar på stora uteserveringar.

– I samma stund som vi fick höra om det här så nappade vi. Det här kommer att bli grymt, säger Teddy Åström, restaurangchef för gatans grannkrogar Spanjorskan och Nybrogatan 38.

Allt är ännu inte på plats, men träd och blomster kommer att placeras ut inom kort. Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) är nöjd med att Östermalm får sin första sommargågata nu när konceptet fyller fyra år.

– Det finns en idé om att göra hela gatan till gågata, men vi börjar så här. Det är det som är så bra med det här, att man kan testa och utvärdera under somrarna, säger han.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Partikollegan Peter Eriksson (MP), Sveriges bostadsminister, var speciellt inbjuden för att inviga gatan.

– Jag ser det här som ett led i att låta Stockholm fortsätta vara världens vackraste stad, och sådana här gator kommer både besökare och stockholmarna till gagn, säger han.

Alla jublar dock inte över hur gågatan kommit på plats. Caroline Gustafsson, som driver korvkiosken på gatan, är inte nöjd med informationen.

– Jag fick veta det här för några dagar sedan och har inte hunnit ansöka om någonting. Det är för dåligt från stadens sida att vi blivit förfördelade och inte informerats i tid, säger hon.