Här invigs sommaren på Sergels torg

Möbler gjorda på bland annat gamla galonbyxor, en "sjungande tunnel" som reagerar på ljud och en femton meter lång målning som betraktarna får följa när den skapas. I år är konsten i fokus när sommaren ska firas på Sergels torg.

  • Publicerad 15:57, 3 jun 2020

För att göra Sergels torg mer inbjudande jobbar Stockholms stad tillsammans med andra aktörer runt platsen trygghetsskapande, brottsförebyggande och trivselskapande. För att åstadkomma det senare anordnar man i sommar en konstvandring på torget.

– Vi vill gärna att det ska komma folk, men de får inte vara för nära varandra. Därför har vi satsat extra på kulturen istället för möten i år, säger Petra Gardos Ek (M), ordförande i Norrmalms stadsdelsnämnd.

Partikollegan och finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) fyller i:

– Sergels torg är en plats många skyndar förbi. Vi vill få folk att stanna till. Det ska vara som vårt vardagsrum.

Bland konsten på platsen finns Kollektivet Livets tyginstallation med 11 555 tygremsor som vajar i luften, möbler gjorda på återvunnet material och flera "gömda" och interaktiva ljudinstallationer. Ett verk "reagerar" på sång från människor och upprepar den, fast "med en ängels röst".

– Vi har valt att kalla det här för "Sjungande tunneln", säger Håkan Lidbo som är en av konstnärerna.

Levande konstverk

Under första halvan av juni skapar illustratören och designern Erica Jacobson en femton meter lång målning i Under Fontänens fönster. Då kan man följa hur konstverket växer fram.

– Det är speciellt att arbeta i ett så trångt utrymme. Min tanke är att ta naturen till Sergels torg. Förhoppningsvis kan man få en stunds kontemplation när man går förbi här, säger Erica Jacobson.

Erica Jacobson är på plats och målar mellan 10 och 13 den 5, 6, 9 och 12 juni.

Konsten kommer att finnas på Sergels torg fram till slutet av juli. Projektet är ett samarbete mellan Stockholms stad, Vasakronan, AMF Fastigheter, City i Samverkan, Axfast och Gålöstiftelsen.