"Stockholmshus". Så här ser planerna ut för Stockholmshus i Hammarbyhöjden. Nu kan Stockholmshus även byggas i Skärholmen, Bredäng och Vårberg. Foto: Karin Nilsson/Stockholm stad

Här kan billiga "Stockholmshus" byggas i Skärholmen

Nyproducerat och billigt? Det är planen för de 400 nya hyreslägenheterna i Stockholmshus, som nu planeras i 127-området. Samtidigt: bostäder vid Vårbergstoppen rycker närmare och 330 nya bostäder på gång vid Lillholmsskolan.

  • Publicerad 14:31, 3 okt 2017

Nu har "Stockholmshus", stadens satsning på billigare hyresrätter, slängts in i mixen av de över 6000 nya bostäderna som planeras i Skärholmens stadsdel.

– Totalt är det ärenden om närmare tusen nya bostäder i Skärholmen som vi ska behandla i nästa nämnd. Av dem är 400 Stockholmshus och det är jätteroligt att den här storsatsningen sker i Skärholmen, säger Jan Valeskog (S), ordförande i exploateringsnämnden.

Det är cirka 80-90 nya bostäder i Bredäng, 100 i Skärholmen och 210 i Vårberg som kan byggas i Stockholmshus, av de kommunala bostadsbolagen Stockholmshem och Svenska bostäder.

25 procent lägre hyror

Satsningen på Stockholmshus har lanserats som ett sätt att både bygga snabbare och pressa priserna, så att hyrorna blir lägre än i andra nyproducerade lägenheter. Hur mycket lägre är dock oklart.

– Det är ju ett problem vid nyproduktion att det alltid blir dyrt, speciellt vid en överhettad byggmarknad. Men genom att bygga standariserat får vi ner kostnaderna och vi hoppas att hyrorna ska hamna på runt 25 procent lägre än andra hyresrätter i samma område, säger Jan Valeskog.

Nya bostäder vid Lillholmsskolan

Samtidigt väntas flera privata bostadsbolag få markanvisningar om 190 nya hyresrätter och 140 bostadsrätter i området kring Lillholmskolan och Stångholmsbacken i Vårberg. Byggstart för dem beräknas till tidigast år 2021.

– Vi är väldigt glada att vi har lyckats starta igång det här projektet. Nu är byggherrarna verkligen engagerade och det är många som vill bygga i Skärholmen. Det är riktigt tryck på det här, säger Jan Valeskog.

Även byggplanerna vid Vårbergstoppen är ett steg närmare verklighet. Där planeras 164 ungdomslägenheter, 197 bostadsrätter och 36 radhus.

Planerna har varit ute på granskning och nästa vecka väntas exploateringsnämnden godkänna försäljningen av marken och stadsbyggnadsnämnden anta detaljplanen för området.

Många hade åsikter om byggplanerna på Vårbergstoppen

Här planeras "Stockholmshusen"

Bredäng: 80-90 nya bostäder i det planerade området "Mälaräng", där Bredängs trafikplats ligger idag. Stockholmshusen planeras i form av ett kvarter i anslutning till Skärholmsvägen, som ska byggas om till en stadsgata. Bostadsbolag: Stockholmshem.

Skärholmen/Sätra: 100 nya bostäder i det planerade området "Skärholmsdalen", mellan Skärholmen och Sätra. Även här planeras Stockholmshusen som ett kvarter i anslutning till Skärholmsvägen, mitt emot Sätra BP. Bostadsbolag: Stockholmshem.

Vårberg: 210 nya bostäder i lamellhus i anslutning till Vårbergsvägen, som även den ska byggas om till en stadsgata. Bostadsbolag: Svenska bostäder.

Tyck till om byggplanerna

Mellan den 5 september och 17 oktober är det samråd för Fokus Skärholmen, projektet som ska skapa 6300 bostäder, flera skolor och förskolor, en idrottshall och upprustningar av parker i Bredäng, Sätra, Skärholmen och Vårberg. Som skärholmsbo kan du på Fokus Skärholmens hemsida tycka till om Stockholms stads förslag till hur det ska byggas.

Sedan några veckor finns även ett projektkontor vid Skärholmens centrum där du kan titta på en utställning om projektet, fram till den 14 oktober. Portholmsgången 1 är adressen och öppentiderna är:

Onsdag till fredag: 12.00-17.00.
Lördag, 30/9 och 14/10: 12.00-15.00

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.