Nytt. SISAB har fått i uppdrag av utbildningsförvaltningen att se över möjligheterna att utöka Norra Ängby med ett högstadium. Foto: Ylva Bergman

Här kan Bromma få nytt högstadium

Högstadieplatserna i Bromma räcker inte till. Nu har SISAB fått i uppdrag av utbildningsförvaltningen att se över möjligheterna att bygga en ny högstadieskola i Norra Ängby.

  • Publicerad 16:35, 11 feb 2019

Antalet högstadieelever har ökat kraftigt i Bromma de senaste åren vilket gör att högstadieplatserna inte riktigt räcker till.

Störst ökning ser utbildningsförvaltningen runt Beckomberga, Åkeshov och Norra Ängby.

– Totalt sett har vi kapacitet för alla elever i Bromma. Men just i Beckombergaskolan, Nya Elementar och Norra Ängby ökar högstadieeleverna markant, säger Bo Andersson, grundskolechef i Bromma.

Nu har SISAB fått i uppdrag av utbildningsförvaltningen att se över möjligheten att bygga ett nytt högstadium i stadsdelen.

Thomas Bergsell, pressansvarig på SISAB, som förvaltar Stockholms stads skolfastigheter, skriver i ett mejl till StockholmDirekt att de vill utöka befintliga Norra Ängby skola med ett högstadium.

– Det mest logiska hade varit att bygga en ny skola i Beckomberga för där ökar eleverna mest. Men tyvärr finns det ingen mark att bygga på där så nu har SISAB fått i uppdrag att utreda annan mark i Norra Ängby, säger Bo Andersson.

"Lugn och ro på skolan"

Enligt Bo Andersson är planen att bygga en 4-parallellig F-9 skola.

– Det är planen, men som du vet så tar det ett tag från ax till limpa. Men som sagt, vi är väldigt angelägna om att få en ny skola och se till att högstadieplatserna räcker till.

Så sent som i höstas sa Norra Ängbys rektor, Kerstin Jansson, att en av orsakerna till att skolan riskerade att gå back för andra året i rad var för att man tappat fler elever än vad man räknat med.

Är det här ett sätt att behålla fler elever?

– Ja, alltså det är ett syndrom man ser i alla F-6 skolor. Vet man att det är ont om högstadieplatser börjar man förhållandevis tidigt att se sig om efter andra alternativ där man kan gå i högstadiet. Skulle vi nu kunna bygga ett högstadium i Norra Ängby exempelvis skulle det kunna bli lugn och ro på skolan, säger Bo Andersson.

Hur långt har man kommit med planerna?

– Så långt som att vi har kollat på en tomt och att SISAB har börjat kolla på kostnader.

Brommaskolor förlorar ekonomisk självständighet