Ser dig. Olle Reichenberg hoppas att få till kameraövervakning. Foto: Mostphotos

Här kan Danderyd få kameraövervakning

Danderyd kommer att öka sina resurser för brottsförebyggande insatser. Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande, hoppas att kommunen kan få rätt till att kamerabevaka flera offentliga platser.

  • Publicerad 12:08, 6 dec 2017

De styrande i Danderyd ser en allmän ängslan efter årets många bostadsinbrott som drabbat kommunen.

– Vi märker av det och noterar också att oroliga Danderydsbor hör av sig, säger Olle Reichenberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Men att göra som i Täby, där kommunen nästa år utökar väktarbolagens uppgift till att även gälla villaområden, ser inte det moderata Danderydsstyret som rätt väg att gå.

LÄS MER: Så breddar Täby kommun väktarbolagens uppdrag

– Jag kan förstå hur Täby tänker men jag kan också tycka att det blir konstigt om vi övertar polisiära uppgifter. Jag hoppas att vi kan hitta andra sätt, till exempel utöka grannsamverkan, säger Olle Reichenberg (M), som även berättar att mer är på gång.

– Vårt brottsförebyggande råd, som har kontakt med polisen och kommunala förvaltningar, har haft stöd i form av en tjänsteman på halvtid. Den satsning vi gör är att tjänstemannen kommer jobba heltid med det här. Hon, Annette Lindell, kommer kunna serva rådet.

En annan trygghetssatsning som Olle Reichenberg hoppas få till är den på kameraövervakning av offentliga platser.

– Jag tror personligen på kameraövervakning av utsatta platser som i anslutning till Mörby centrum och Danderyds sjukhus.

– En annan plats jag tror många är otrygga på är parkeringen vid Mörbybadet, där sker många bilinbrott. Det är också en plats där man behöver öka tryggheten. Det vet vi. Det har Danderydsbor uttryckt i en del enkäter.

Men från idé och vilja till handling är det långt och dessutom en process som kommunen inte rår över.

– Tyvärr är det inte det, det är ett beslut av länsstyrelsen. Det har varit en debatt, det är inte helt lätt att få tillstånd för det. Vi får se hur vi ska tackla den frågan, säger Olle Reichenberg.

Kan du se någon fara med kameraövervakning?

– Det är alltid den här diskussionen om den personliga integriteten men jag kan tycka att om man inte har något att dölja är det inte någon fara att det sitter en kamera där. Jag tycker att fördelarna klart överväger eventuella nackdelar.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Hur bra koll har du på Norrorts matkarta?

Nyheter Klarar du 10 av 10? En drös med nya matställen har öppnar i Norrort under det senaste året, men hur bra koll har du egentligen på matställen och mer därtill på hemmaplan?fredag 16/3 15:44

Prisad lärare: "Samhället borde ha mer respekt för yrket"

Nyheter Får fint pris för sitt undervisningssätt Henrik Mickos är gymnasieläraren som är doktor i kemi och som vill göra kemin mer verklig för eleverna. Nu har han tilldelats ett lärarpris för sitt sätt att undervisa.fredag 16/3 15:13

Vi är stockholm