I dagsläget behöver varken du eller din hund oroa er för algblomning och dålig vattenkvalité på Norrorts badplatser. Foto: Mostphotos

Här kan du bada med vovven i sommar

Är du hundägare och bosatt i Norrort finns flera badplatser för dig och din fyrbenta vän. Här kommer en guide för vad som gäller i Täby, Danderyd, Vallentuna och Sollentuna.

  • Publicerad 16:20, 1 jul 2019

Även fyrbenta behöver vattnets svalka i sommartemperaturerna.

På hundbadet vid Rösjön kan hundar ta ett svalkande bad i sommarvärmen. Hundbadet vid Rösjön ligger mellan Rösjöbadet och Danderydbadet.

Ett inhägnat hundbad hittas också vid Hästängen, Rönningesjön i Täby. Badet passar även den som är sugen på att picknicka. Här finns nämligen även picknickbord.

Och här är det också just nu utmärkt vattenkvalitet, enligt de senaste mätningarna från Havs- och vattenmyndigheten.

Vid övriga badplatser i Täby kommun får hundar inte vistas.

I Danderyds kommun får hundar däremot vistas på badplatser, men de måste hållas kopplade.

Längs strandpromenaden i Svalnäs hittar du ett hundbad.

– Vi kollar vattenkvalitén i Danderyd veckovis. Våra analyser har hittills inte visat några anmärkningar förutom i Sätra äng där vattnet var någorlunda bra. Men i resten av kommunen är vattenkvalitén god, säger Pierre Nystedt, idrottsanläggningschef i kommunen.

Koppel gäller

Det är längre fram på sommaren som vattenkvalitén kan försämras, då vattnet kan bli tillräckligt varmt för att alger ska kunna blomma, berättar han.

För Vallentuna kommuns allmänna badplatser gäller samma regler som för Danderyd – hundar får följa med till stranden, så länge de hålls kopplade. Vallentuna har tre badplatser: Bergsjöns badplats, Långsjöns badplats och en nykomling vid Gustavs Udde.

Hundar har en tendens att få i sig mycket vatten när de badar. Sigrid Andréen, miljöinspektör i Vallentuna kommun, uppger dock att vattenkvalitén i Vallentuna ser bra ut.

– Vi har tre badplatser som vi kollar på en gång i månaden. Nu senast såg allt bra ut, säger hon.

I Sollentuna finns desto fler – åtta badplatser. Din hund får bada i sex av dem: Norrviken Trollholmen, Ravalen Viby, Edsviken Stradvägen, Edsviken Tegelhagen, Edsviken Sjöberg och Edsviken Badberget. Totalförbud för hundbad råder på Rösjöbadet Sjöberg och Norrviken Torparäng.

Havs- och vattenmyndigheten kan du se de senaste resultaten från provtagningar i vattnet. Bedömningen görs utifrån mängden tarmbakterier i vattnet. Uppgifter om algblomning hittas också på myndighetens hemsida.

Stockholm Direkt