Här kan du båtluffa med SL-kortet

Sitt ute, njut av solen, Mälaren och öarna och var tillbaka i stan på två timmar. Vi hoppade på SLs pendelbåt Lux, som kör sommartrafik för första gången.

  • Publicerad 09:00, 6 jul 2019

Är du hemma i Stockholm och har tråkigt och det är fint väder? Dra till Stadshuskajen och hoppa på pendelbåt 89 Lux. Vill hellre ta båten från Söderort tar du dig till Ekensberg. Du åker på SL-kortet och är tillbaka på två timmar (fast det känns längre).

Turen startar vid Stadshuset och gör tre stopp – Lilla Essingen, Ekensberg, Kungshättan – innan den anländer på Ekerö, sen samma väg tillbaka.

– Jag tar alltid den här båten när jag ska ut och hälsa på en vän som bor på Ekerö, istället för bussen. Det förhöjer sommarkänslan, plus att det går fortare än buss. På vintern kan man sitta inne och läsa och dricka kaffe, väldigt behagligt, säger resenären Karin Sidenvall, som bor på Söder.

Första sommaren

Båtlinje 89 går normalt sett som pendelbåt morgon och kväll mellan Ekerö och stan. I år är första gången som SL låter den gå även under sommarmånaderna.

– Linjen var de första åren klassad som försökslinje för att avlasta vägnätet under rusningstid. Då gick de flesta avgångarna endast i högtrafik. En ny upphandling från augusti 2018 gav en utökning med fler turer på både vardagar och helger och det har gett oss möjlighet att trafikera även under sommaren, säger Aleksander Krajisnik på SLs presstjänst.

Jonas Ekström från Göteborg med barnen Vilhelm och Rebecka, kliver på i Tappström, Ekerö, där de hälsar på släktingar. "Vi har hört att det här ska vara en fin båttur. Vi ska in och gå lite i Gamla stan och äta på något mysigt ställe." Foto: Jannie Flodman

Dagturerna brukar locka ett 50-tal resenärer, enligt personalen ombord, så det är gott om sittplatser. På morgonen och efter jobbet reser dubbelt så många. Foto: Jannie Flodman

Båten Lux, som sattes i trafik 6 juni, är ny och har bra plats för cyklar, så vill du kolla in Ekerö på två hjul, ta med hojen och varför inte badkläderna. Eller välj att cykla från Ekensberg eller Lilla Essingen tillbaka in mot stan. Man kan sitta både inne och uppe på båten ute och det går att köpa fika ombord.

Utforska Ekerö

Väl framme i Tappström kan man kliva av och ta en fika i sommaröppna kaféet på bryggan eller en kort prommis upp till Ekerö centrum. Från Tappström går också en mängd bussar som tar dig vidare ut på Ekerö.

Tågluffa med SL-kortet i sommar

Jämfört med övriga pendelbåtar i stan är det här en längre tur med färre stopp. Mysigare helt enkelt. Leif "Palle" Palmér bor i Solberga och åker ofta med, bara för nöjes skull.

– Jag älskar att åka båt och det här är precis lagom. Jag är uppväxt i Bredäng, så kuststräckan med Hägerstens båtklubb och Bredängsbadet är mina gamla hemtrakter. Kul att se, säger han och gör sig redo att kliva av i Ekensberg, där han tar andra färdmedel hem.

Sören Jonsson från Älvsjö har cyklat till Ekensberg, där han kliver på. "Det här är en jättebra "båtbuss", toppen att man kan åka på SL-kortet. Jag ska in till stan enbart för nöjes skull och cykeln är med ombord." Foto: Jannie Flodman

Pendelbåt 89/Lux

Längd: 24,1 meter

Bredd: 6 meter

Maxfart: 18,5 knop

Antal passagerare: 190

Antal cyklar: 30

Trafikerar: Klara Mälarstrand-Lilla Essingen-Ekensberg-Kungshatt-Tappström t/rt

Båten har toaletter och ett litet kafé ombord. Sommartabell gäller fram till 18 augusti, med sju avgångar per dag på vardagar och sex avgångar på helgen. Kolla SLs hemsida för tidtabell.

Visa merVisa mindre

Solbergabon Leif "Palle" Palmér är uppväxt i Bredäng. "Därför är det lite nostalgi när man passerar Bredängsbadet, Hägerstens båtklubb och Klubbacken. Jag älskar att åka båt och brukar ta den här turen fram och tillbaka. Det är precis lagom." Foto: Jannie Flodman

Thomas Qvarnström från Luleå har lånat en lägenhet i Stockholm några dagar, och en cykel, och tänker cykla vidare från Ekensberg där han ska kliva av. "Man måste ju prova såna här saker när man är på besök i stan." Foto: Jannie Flodman

"Så bra att man kan åka på SL-kortet! Jag tar alltid den här båten när jag ska till en vän i Tappström, istället för buss. Det är behagligt och förhöjer sommarkänslan. Bussen tar längre tid. På vintern kan man sitta inne och läsa och dricka kaffe, säger Södermalmsbon Karin Sidenvall. Foto: Jannie Flodman