Osäker inför EU-valet? "Kom och lyssna och få svar från politikerna!", säger Adonay E. Kidane från 127:s röster räknas, här Mariela Concha-Ferreira från Studieförbundet Vuxenskolan som ordnar debatt på Stadsteatern den 18 maj.

Här kan du få koll på EU-valet – i Skärholmen

Varför ska man bry sig om EU-valet? Den och många andra frågor kan du få svar på när unga politiker från alla svenska partier i EU-parlamentet möts för debatt och samtal i Skärholmen.

  • Publicerad 16:55, 7 maj 2019

Som högst röstade lite mer än hälften av de röstberättigade. Som lägst bara en av fyra. Så såg det ut när de olika valdistrikten i Skärholmen gick till vallokalerna förra EU-valet, år 2014.

Och siffrorna ser liknande ut på många andra platser i landet – totalt så var det bara 51 procent av svenskarna som utnyttjade sin rösträtt.

– Jag tror att det är lite samma sak, vare sig man bor på landsbygden eller i förorten. Man känner att EU är för långt bort och generellt så vet folk inte vad EU håller på med eller hur stor makt parlamentet har. Man känner sig distanserad från Bryssel, säger Adonay E. Kidane från 127:s röster räknas.

Han hoppas att den distansen ska krympa något den 18 maj. Då ska han nämligen moderera en debatt mellan unga politiker från alla svenska partier som finns representerade i EU-parlamentet på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen.

– Tanken är att det ska vara en debatt som är väldigt interaktiv och styrd av publiken, det ska vara mer av ett samtal än en riktig debatt. Vi vill dels bena ut vilka som är skillnaderna mellan partierna och vilka olika perspektiv det finns på EU. Men också – varför man ens ska bry sig om att rösta, säger Adonay E. Kidane och fortsätter:

– Det är just den frågan jag tänker utgå från som moderator. Vad gör EU för oss ungdomar i orten? Det hoppas jag att vi ska få svar på!

Vad tror du behövs för att fler ska bry sig om EU?

– Jag tror det behövs en större och bredare EU-debatt. Inte bara när det är EU-val utan också mellan valen. Man måste belysa hur stor makt EU faktiskt har och hur maktförhållandet mellan EU och Sverige ser ut, hur EU-lagar står över svenska lagar. För det tror jag inte har gått hem riktigt.

Adonay E. Kidane radar upp några exempel på saker i vår vardag som bestäms på EU-nivå: regler som bestämmer vilka kemikalier som till exempel ett schampoo får innehålla, möjligheten att resa mellan länder och samarbeten mellan skolor.

– Sen så finns det en massa andra brännande och spännande EU-frågor, som migration och gemensamt försvar, saker som får spridning i den nationella politiken. Vi hoppas vi ska kunna lyfta alla frågor som är viktiga för unga, så det är en väldigt bra chans att komma och lyssna och få klargörande besked av politikerna!

De ska debattera

Debatten "Varför ska unga rösta i EU-valet hålls på Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen, lördag den 18 maj, klockan 17.00. Evenemanget är gratis.

Debatterar gör:

Andrea Söderblom-Tay, Vänsterpartiet (V)

Nasra Ali, Socialdemokraterna (S/SSU)

Wanja Kaufmann, Miljöpartiet (MP/Grön Ungdom)

Anders Rehnberg, Liberalerna (LUF/L)

Arba Kokalari, Moderaterna (MUF/M)

Martin Hallander, Kristdemokraterna (KD)

Emanuel Örtengren, Centerpartiet/CUF

Tobias Andersson, Sverigedemokraterna (SD)

Amanda Sköld, Unga Feminister (UF)

Arrangörer är Studieförbundet Vuxenskolan i samarbete med Medborgarskolan, 127:s röster räknas, Ungdomsrådet i Skärholmen och Europa Direkt - Intercult.