Fokus på svinn. Restaurangjouren, Coop och Spendrups är några av företagen som kan tänka sig att skänka överbliven mat till Foodloopz Matsvinnstorget, som öppnar i Söderhallarna på torsdag 11 januari. Foto: Andreas Jennische

Här kan du få mat som annars skulle slängts

Nu kan du ta emot överbliven mat och samtidigt skänka valfri summa till välgörenhet. Så jobbar nya pop up-verksamheten Matsvinnstorget som snart intar Söderhallarna.

  • Publicerad 11:35, 8 jan 2018

På torsdagar, med start den här veckan, delar nystartade pop up-verksamheten Foodloopz Matsvinnstorget ut mat och dryck som annars skulle ha kastats. I gengäld får man donera valfri summa till välgörenhetsorganisationen Food2Change, som arbetar med att minska matsvinnet i samarbete med handlare.

– Ingen aktör vill egentligen kasta bra mat men gemensamt för branschen är att det ofta saknas tid och alternativa affärskontakter. Med Fooploopz och Matsvinnstorget skapar vi win win, för företagen som har varor över och för kunderna som får köp bra mat till ett bra pris, säger Elin Aronsen Beis, vd för Foodloopz, i ett pressmeddelande.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

De samarbetar med aktörer från hela livsmedelskedjan: odlare, grossister, varumärkesägare, hotell, kafé och storkök. Vilka varor som kommer erbjudas beror på vilka produkter som medlemsföretagen skänker.

Detta är Söderhallarnas andra verksamhet som är inriktad på att minska matsvinnet. I slutet av förra året öppnade Sopköket, som lagar mat på överblivna livsmedel. Eventuellt överbliven mat från Matsvinnstorget kommer att skänkas till Sopköket.

Söderhallarna ska genomsyras av ett hållbarhetstänk, berättar Jennipher Bergqvist, Atrium Ljungberg, som äger Söderhallarna.

– Som ett led i detta är minimalt matsvinn ett stort fokus. Därför känns det väldigt kul att kunna erbjuda ett innovativt företag som arbetar med att minska matsvinnet möjligheten att möta konsumenterna här i Söderhallarna, säger Jennipher Bergqvist i ett pressmeddelande.

Foodloopz Matsvinnstorget är öppet så länge varorna räcker, och som längst till den 1 februari.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.