Bostäderna vid Sätra torg, Bredängs allé och Vita liljans väg (till höger i bilden) kommer vara inflyttningsklara i år. Byggen som kan påbörjas är bland annat Sätra gård, påbyggnader vid Fjärdholmsgränd och Vårbergstoppens upprustning. Foto: Karta: Google earth

Här kan du få nya grannar – i år

215 nya hyresrätter i Bredäng och cirka 100 nya bostadsrätter i Sätra kan stå klara för inflyttning i år. Och under året väntas spaden sättas i marken på flera platser i stadsdelen.

  • Publicerad 09:28, 17 jan 2019

Det är främst Bredängsbor som i år kan få en hel del nya grannar. Två byggprojekt med sammanlagt 215 nya hyresrätter ska under året stå färdiga.

Vid Bredängs Allé håller Byggvesta på att spika i de sista spikarna i sitt sexvåningshus. Totalt 78 hyresrätter i tvåor, treor och fyror ska stå klara för inflytt i april, maj och juni.

– Sen kommer vi ha en restaurang i en liten lokal, den kommer färdigställas lite senare. Vi har flera intressenter som hört av sig, men eftersom vi inte skrivit avtal kan jag inte gå ut med vad det blir än, säger Ehsan Rashidi, projektledare på Byggvesta.

Hälften av hyresrätterna kommer läggas ut på bostadsförmedlingen och hälften i bolagets egna kö. Hyrorna är färdigförhandlade med Hyresgästföreningen och kommer ligga på mellan 7 500 och 14 700 kronor.

Näst ut på hyresfronten är de 137 nya lägenheterna på Vita liljans väg i Bredäng. Där bygger JM sedan 2017 tre hus på mellan fem och sju våningar höga.

– Vi har inte spikat definitiva datum än, planen är att vi ska göra det de närmaste veckorna. Men prognosen nu är att ha inflytt i första huset precis innan semester i år, nästa hus i mitten av hösten och det sista vid årsskiftet, säger Darko Brajkovic, projektledare på JM.

Samtliga lägenheter kommer läggas ut på bostadsförmedlingen. Hyrorna är ännu inte färdigförhandlade.

Svårsålda bostadsrätter

Även Sätra kan få en hel del nya invånare – om de 100 bostadsrätterna som Peab bygger på Sätra torg säljs. Försäljningen har nämligen gått trögt – och fortfarande är närmare hälften av dem inte sålda.

– Man kan säga att Peab hade lite otur att de nya amorteringsreglerna infördes samtidigt som de påbörjade sin produktion här. Det påverkar alla i Stockholm, det är mycket lugnare på marknaden nu. Köpare kan komma och pruta, det hade de aldrig vågat förr, sa Tomas Andersson, ansvarig mäklare till SkärholmenDirekt i en intervju förra året.

Lägenheterna har mellan ett och fyra rum och kök och kostar mellan 1 950 000 och 5 800 000.

Här sätts spaden i marken

På några platser i stadsdelen kommer även nya byggprojekt påbörjas. Ett av dem är Bonavas kvarter i korsningen Sätragårdsvägen-Björksätravägen. Här planeras 64 bostadsrätter i fyra flerbostadshus. Bolaget beräknar att bygget kommer sätta i gång under årets första halvår.

Även i Vårberg kan en del lyftkranar och andra maskiner synas under året. Där ska Elsa509KB:s påbyggnader på de befintliga byggnaderna dra igång under året. Totalt räknar bolaget med att skapa runt 190 nya lägenheter genom att bygga tre nya våningar på husen, samtidigt som de rustas upp med nya fasader, fönster och hissar.

Även Vårbergstoppens upprustning till en stadspark ska dra igång i år. Den gamla tippen ska bland annat få nya lekplatser, utegym, fågelskådartorn och grillplatser. Byggandet kommer starta under hösten 2019 och parken invigas 2021. Här ska staden även börja förbereda nya gator, för de 390 nya bostäder och radhus som, antagligen nästa år, ska byggas vid foten av Vårbergstoppen.

Boss. Karin Ahlzén är projektchef för Fokus Skärholmen. Foto: Liselotte Van Der Meijs

Staden tar större grepp om centrumen

Mer fokus på centrumen, nya fotbollsplaner och några orosmoln. Så blir byggåret 2019, enligt Karin Ahlzén, chef över det mesta som ska byggas i Skärholmen kommande år.

– Det är nu det börjar levereras, jag kände det redan under senhösten!

Det säger Karin Ahlzén, stadens chef för Fokus Skärholmen, projektet som i slutändan ska leda till 4000 nya bostäder, nya grundskolor, förskolor, parker och en hel del annat i Sätra, Bredäng, Vårberg och Skärholmen.

Under året kommer dels några av bostäderna bli klara för inflytt och i andra projekt sätts spaden i marken efter år av planering (se artikel ovan). Men en hel del kommer också ske på ritbordet.

Bland annat ska planerna både för Sätra centrum (där fastighetsägaren vill riva hela centrumet och bygga ett nytt kring ett öppet torg) och centrala Skärholmen (där bland annat en station för Spårväg syd och ett närsjukhus finns med) jobbas vidare på och komma närmare verkligheten.

– De lokala centrumen är så viktiga för oss människor och vår vardag och det är platser som många tycker är otrygga och behöver utvecklas. Så det är jättekul att det nu kommer igång, säger Karin Ahlzén.

Under året kommer både Vårbergs IP och Bredängs BP få nya konstgräsplaner. Och när det kommer till parkerna kan upprustningar av både Vårbergstoppen, Sätradalsparken och Vårgården sätta igång.

Vilka orosmoln ser du under året?

– Bostadsmarknaden är orolig nu, så det är klart att det finns en viss oro för de projekt som ligger närmast i tiden. Men de flesta av våra projekt ligger längre fram i tiden, marknaden kan hinna gå upp och ner flera gånger innan de börjar byggas, säger Karin Ahlzén.

Nytt politiskt styre

Fokus Skärholmen initierades när Stockholm styrdes av den rödgrönrosa majoriteten. Nu är det i stället ett blågrönt samarbete som bestämmer. Bland annat försökte de ändra planerna för området kring Söderholmsskolan och ersätta sexvåningshus med radhus, något de fick backa från.

Hur mycket det nya styret kan påverka bostadsplanerna i Skärholmen återstår att se.

– Det är lite tidigt att säga. Även den nya majoriteten har ett fortsatt högt bostadsbyggande som mål och där spelar Skärholmen en jätteviktig roll. Men det återstår att se vilken prägel se kommer att vilja sätta på projektet, säger Karin Ahlzén.

Hyresrätterna vid Bredängs allé kommer snart vara klara för inflytt. Foto: Claudio Britos