För alla. Hela Människan ordnar jul för alla på julafton. Arkivbild.

Här kan du fira jul i gemenskap

Julbord, lekar och tävlingar men viktigast av allt – värme och gemenskap. På julafton öppnar Tumba kyrka sina dörrar för den som inte firar med familj eller vänner.

  • Publicerad 12:02, 20 dec 2018

För femte året ordnas Jul i Gemenskap i Tumba kyrka.

– Vi alla kan känna utanförskap och julen är familjens högtid, men ändå brukar många vara ensamma. Vi har ordnat Jul i Gemenskap för att erbjuda gemenskap och värme, säger Carl-Johan Freed, ansvarig för socialt arbete på Hela Människan som ordnar firandet tillsammans med Tumba kyrka.

Firandet börjar klockan ett med julbön. En halvtimme senare blir det julbord, lekar och tävlingar. Sedan blir det julfika och kanske även Kalle Anka. Klockan 16 är firandet slut, då får den som vill med sig en matkasse med mat och hygienartiklar.

För alla åldrar

Carl-Johan Freed säger att man inte ska tro att Jul i Gemenskap är en pensionärsklubb eller endast för barn – gästerna brukar vara i olika åldrar och med olika bakgrund. I år väntas 120-125 gäster och 20-25 volontärer vara med. Alla behöver föranmäla sig.

Inspirationen till julfirandet kommer från Jul i Gemenskap som Immanuelskyrkan har ordnat sedan 2007. Carl-Johan Reed menar att det är viktigt att kunna erbjuda ett lokalt firande i Tumba.

– Det är inte alla som kan åka till stan och därför ville vi fira lokalt, säger Freed.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Anmälan görs senast ett par dagar innan jul till: carl-johan.freed@helamanniskan.se eller telefon 08-534 709 45.

Hemlösa äldre får gratis hotell på Söder

Anrik Söderkrog bjuder hemlösa på julbrunch

Adrienne firar jul helt utan nya klappar

De klär av julen i radiokalender: "Mer äkta"

Fler firanden

Tomten kommer till Flemingsbergs kyrka
Flemingsbergskyrkan bjuder in till julfika, får besök av tomten och ordnar dans kring granen på julafton från 11.00. Pris: Gratis. Klockan 17.00 blir det julbord. Pris: 60 kronor för vuxna och 30 kronor för barn.

Julkör i Huddinge kyrka
På julafton håller barn- och Diskantkören och solister julkonsert mellan 10.30-12.00. Klockan 23.30 börjar Julnattsmässa.

Julmiddag i Vårberg

Fryshuset håller öppet på Vårgården under hela julhelgen för 127-områdets ungdomar. På julafton bjuds det på julmiddag, på juldagen dodgeball och på annandagen karaokekväll. Öppet klockan 17-22.

Julafton på Skansen: Fritt inträde till julottan
På juldagen är det fri entré till julottan som pågår mellan kl 07.00 och 07.45.
Vägen fram till Seglora kyrka är upplyst av hundratals marschaller och inne i kyrkan ska det råda julstämning. Efter ottan serveras julkaffe i Restauration Gubbhyllan. Klockan 10 öppnar Skansen som vanligt igen med vanliga entrépriser.

Julafton för alla i Rågsveds Folkets Hus
På julafton är alla välkomna till Rågsveds julbord från 12.30-16.00. Det kommer serveras klassiskt julbord med många veganska och vegetarisk alternativ. Det är 37:e gången i rad som de dukar upp julbordet. Alla är välkomna och julbordet är gratis. Folkets hus finns på Rågsvedstorget 11.

Julafton i Klara kyrka
På julafton i Klara Kyrka på Norrmalm bjuds ett enklare julfirande med underhållning och julmat för alla som vill. Klockan 12.00 på julafton börjar firandet med julbön som sedan övergår till julfest som avslutas klockan 16.00.