Flaggdag. Fira nationaldagen i Håtuna, Bro och Kungsängen – du hinner med alla. Foto: Mostphotos

Här kan du fira Sveriges nationaldag

Den 6 juni är det Sveriges nationaldag. Sedan en tid tillbaka en helgdag, fri att firas dagen lång. I Upplands-Bro arrangeras firanden i Kungsängen, Bro och Håtuna.

  • Publicerad 16:00, 29 maj 2019

I Bro samlas spelmän och folkdansare i Bro centrum klockan 9.30 för att sedan tåga till hembygdsgården Klint. Väl på hembygdsgården Klint blir det traditionellt firande från klockan 11.00 och fram till 13.00, med folkdans, musik, lotterier och kaffeservering. Kungsängens Folkdansgille, Bro Spelmän, Bro Låtgillen samt Anna Graveley medverkar. KG Wanngård ska hålla tal. ”En färgsprakande och trivsam familjetradition”, skriver arrangören Bro-Lossa Hembygdsförening på sin webbplats. Även Upplands-Bro kommun Kultur&Fritid står som arrangör.

I Kungsängen sker samling på torget i centrum klockan 15.30-16.00. Därefter går vandringståget med folkmusik och fanborg till hembygdsgården i Kungsängen.

Traditionsenligt firande

Här ska det firas traditionellt likaså, med sång, musik, dans och kaffeservering. Arrangörerna är Stockholms-Näs Hembygdsförening och Upplands-Bro kommun Kultur&Fritid.

Eftersom klockan har hunnit bli 16.10 hinner Kungsängens Folkdansgille medverka även här, och det gör även Upplands-Brosextetten och en ensemble ur Andreaskören. Kommunalråd Martin Normark (L) håller tal.

I Håtuna ska nationaldagen firas med musik, gemensam sång och tal utomhus, med start redan klockan 08.00. Präst Benny Runsten och musiker Helén Grahn är på plats, och arrangemanget står Bro församling för.

Efter musik och tal serveras en sillfrukost i Håtunagården för 50 kronor kontant. Detta firande har hållits i Håtuna i mer än 30 år. 

Stor stöld av fälgar

Tre ton aluminiumfälgar stals i helgen i Bålsta. Tjuvar klättrade in på Bålsta Bildemo och stal fälgar i massor.måndag 25/5 11:09

Senaste numret

Bålstabladet
Stockholm Direkt