Bengt Olsson, kommunikatör på Sportfiskarna. Foto: Mostphotos/Sportfiskarna

Här kan du fiska kräftor i Stockholm

Nu har kräftfisket dragit igång i flera sjöar söder om Stockholm. Bengt Olsson från Sportfiskarna ger oss sina bästa tips för att maxa fångsten och smakupplevelsen.

  • Publicerad 17:36, 9 aug 2019

Sedan i onsdags kan man fiska kräftor i de sex sjöar i Huddinge, Nacka och Stockholm som föreningen Sportfiskarna har fiskerätter i. Med ett fiskekort, varma kläder och god matsäck kan du komma hem med så mycket som 50 kräftor på en kväll.

Hur ska man göra för att maxa fångsten?

– Det är viktigt med bra bete som luktar mycket. Om du har möjlighet att meta dagarna innan så meta upp lite mört och låt den sedan ligga och bli lite sur så att den luktar extra mycket. Det lockar till sig kräftor, säger Bengt Olsson, kommunikatör på Sportfiskarna.

Kräftorna håller till på grunt vatten intill stranden och gärna på platser med många gömställen.

– Vi brukar rekommenderar att inte lägga burarna djupare än en och en halv meter. De finns i regel av närheten av något på botten där de kan gömma sig, till exempel ett omkullfallet träd eller ett stenrammel där de kan gå in mellan stenarna. Så lägg redskapet bredvid en sådan struktur, det är ofta ett bra sätt.

Det gäller också att vara aktiv.

– Om man lägger ner en bur och sen bara sitter och fikar hela kvällen så kanske det visar sig att buren är helt tom. Man måste testa sig fram och byta ställe om det inte funkar, säger Bengt Olsson.

– Och glöm inte trivseln! Det är viktigt att klä sig ordentligt, ha med sig ordentligt med god matsäck och dricka och njuta av upplevelsen.

Hur ska man tillaga kräftan?

– Jag har provat cajunkräftor och sådant men den klassiska svenska med dill, porter, salt och socker är fasen godast. Ett praktiskt tips är att ha två kastruller: En med kräftlagen och en med stormkokande vatten. Det är där man dödar dem. Man släpper ner dem levande i vattnet. Jag vet att det låter lite barbariskt men de dör otroligt fort, säger Bengt Olsson.

Det krävs fiskekort för att få fiska. Sportfiskarna erbjuder fyra per dygn och sjö under fiskesäsongen som pågår fram till den 28 september. Man får max fiska 50 kräftor per kort.

Fiskekort krävs

Sportfiskarna erbjuder fiske i sex sjöar mellan 7 augusti och 28 september. Fiskekort krävs och köps på www.fiskekort.se/kraftfiske.

• Långsjön, Huddinge

• Trehörningen, Huddinge

• Sicklasjön, Nacka

• Söderbysjön, Nacka

• Ulvsjön, Nacka

• Flaten, Stockholm

Med Stockholms stads fiskekort kan du fiska på utvalda platser i Mälaren mellan den 17 augusti och 8 september. Mer information finns här.

Visa merVisa mindre