Det är många intressanta författarsamtal på gång i Stockholm under våren. Foto: Sheila Burnett/Pressbild/Astrid di Crollalanza/Shae Detar/Andrej Natotsinskij/Zach Mueller

Här kan du lyssna till författarstjärnor från hela världen

21 år och dryga 550 författarbesök från hela världen har inte dämpat Ingemar Fasths entusiasm för de internationella författarsamtalen på Kulturhuset Stadsteatern. Vi tog ett snack inför årets upplaga, och fick veta vilka av gästerna som är den konstnärliga ledarens egna favoriter.

  • Publicerad 15:00, 12 jan 2019

För 21:a året i rad är det dags för Internationell författarscen på Kulturhuset Stadsteatern. Ingemar Fasth, konstnärlig ledare sedan starten 1998 är taggad.

– Jag blir lika rusig varje gång det är dags, känslan är densamma nu som när jag började. Då hade jag inte så mycket erfarenhet och det blev mycket "trial and error". Annars är skillnaden att jag idag har mindre hår på huvudet och mer på hakan.

Han menar att det finns ett "otroligt stort sug" efter författarsamtal nu, och anser att ju fler scener som finns desto bättre.

– Jag upplever det inte som konkurrens, allt som gör att människor intresserar sig för sin själsliga utveckling, vilket jag tycker att läsning är, behövs. Det måste finnas en blandning av större och mindre scener.

På den egna scenen är blandningen viktig. Ingemar Fasth beskriver det som en brygd av stora stjärnor och nya talanger från olika delar av världen. Han berättar att Internationell författarscen många gånger varit författares första möte med en svenska läsare.

Men att de stora namnen skulle göra det svårt att få en plats stämmer inte alls, enligt Ingemar.

– Det är en myt att det alltid blir utsålt direkt, säger han.

Vem som leder själva samtalet är en viktig och klurig del i ekvationen.

– Ibland finns en självklar person som kan författaren utan och innan, men det viktigaste är att moderatorn inte stirrar ner i sina papper eller fokuserar för mycket på sig själv och sina kunskaper. Att samtala är verkligen en konst. Vi lägger ett pussel med moderatorer och när dagen sedan kommer är det bara att hålla tummarna. Men författare numera är så vana att samtala, de levererar alltid.

Ingemar Fasth har som vana att hålla en introduktion inför varje samtal. Viktigast är att publiken känner sig välkommen och författaren känner sig utvald. Men tanken på att själv hålla i ett samtal gör honom skakig.

– Jag önskar att jag skulle våga, men jag har för stor respekt för författarna. Jag skulle ha för svårt att repa mig om det gick dåligt.

Bland vårens bokningar har han en solklar favorit.

– Jag älskar Deborah Levy, och önskar att vartenda ord hon skrivit ska översättas till svenska. Jag ser också fram emot Niels Fredrik Dahl, vars nya bok kommer ut nu i januari.

Pirrig. Ingemar Fasth, Konstnärlig ledare, älskar författarsamtalen och är exalterad över vårens program. Foto: Pressbild

Internationell författarscen 2019

Börjar 16 januari och pågår fram till juni. Samtalen sker under fontänen vid Sergels torg och på Årsta folkets hus.

16 januari: Durs Grünbein (Tyskland) i samtal med Aris Fioretos.

29 januari: Niels Fredrik Dahl (Norge) i samtal med Ida Linde.

14 februari: Suzanne Brøgger (Danmark) i samtal med Johanna Ekström.

19 februari: Tommy Orange (USA) i samtal med Hans Olav Brenner.

14 mars: Nathacha Appanah (Mauritius) i samtal med Ingrid Elam.

Se hela programmet här.

Fler författarsamtal i Stockholm

Stockholms stads stadsbibliotek ordnar flera författarträffar under januari-mars. Mer information här.

Gamla stans bokhandel har författarträffar i januari och februari. Mer information här.

Den 21 januari är Bokmåndag tillbaka på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby. I samarbete med Vällingby Folkets Hus, Klackenbergs Böcker & Papper och Vällingby bibliotek bjuds sex författare in för samtal och läsning. Gratis för alla under 26 år. Mer information här.