Kom i stämning. Det finns flera julmarknader att besöka i Norrort under december. Foto: Mostphotos

Här kan du maxa julmyset i Norrort

Nu är det mindre än en månad kvar till dopparedagen. Vi har listat några av de saker som du kan göra för att komma i rätt stämning inför julen.

  • Publicerad 16:38, 29 nov 2019

TÄBY

En Vänlig Marknad på torget
Marknad med närproducerade och ekologiska godsaker, julens växter och julklappar. Har man tur kan man höra tomten sjunga karaoke och lyssna på barnkör.

Var: Täby torg.

När: Söndag 1 december klockan 11-15.

Julgranen väcks till liv på torget

En kväll för hela familjen. Granen på torget kommer att tändas och innan dess kan man titta på en eldshow med gruppen Circus Le Fou. Tal, fika och körsång av Täby musikklasser finns även det på plats.

Var: Täby torg.

När: Torsdagen den 5 december med start klockan 17.

Julfilm för de minsta

Filmvisning för barn mitt i julruschen. På Näsbyparks bibliotek visas filmen En liten julsaga som handlar om lilla Ina som tappar sin nalle men som får hjälp av en snäll gammal farbror.

Var: Näsbyparks bibliotek.

När: Lördag 7 december klockan 13-14.

Marknad på Rönninge by

Rönninge by bjuder in till en klassisk julmarknad. Du kan köpa hantverk, lotter eller testa fiskdammen. Så klart kommer det även att finnas ponnyridning och kaffeservering.

Var: Rönninge by.

När: 7 och 8 december med start klockan 11.00.

VALLENTUNA

Välgörande julhandel på Väsbygården

Röda korsets sömnadsgrupp och kommunen anordnar en traditionell julmarknad med sömnadsgruppens egengjorda saker, loppisprylar och hembakat fika. Pengarna går till Världens barn och man tar enbart kontanter.

Var: Väsbygården, Allévägen 65.

När: Onsdag 4 december klockan 12-14.

Frösunda julmarknad

Frösunda hembygdsförening bjuder in till en "äkta" julmarknad med granar, hemslöjd och fika. Det kan också hända att en och annan tomte tittar fram... Vid 15 blir det luciatåg i Frösunda kyrka.

Var: Frösundagården.

När: Lördag 7 december klockan 13-15.

Två julmarknader i centrum

Utöver Vallentuna centrums årliga stormarknad anordnar Fastpartner även en mindre julmarknad i år. Den mindre kommer ha högre krav på närodlat och lokalproducerat. Man kommer även ha tomtebesök klockan 12-15 och bjuda på glögg och godis.

Var: Tuna torg, Vallentuna centrum.

När: Den lilla: Lördag 7 december klockan 10-15. Den stora: 22 december klockan 11-15.

Adventsfika i Lindholmen

Den andra advent bjuder Orkesta hembygdsförening in till adventsfika och konstutställning med lokala konstnärer och hantverkare på bygdegården. Det blir även försäljning av konsthantverk, dörrkransar och kakor med mera.

Var: Orkesta bygdegård, Lindholmsvägen 245.

När: Lördag och söndag 7-8 december klockan 12-15.

Marknad med Vittra

Vittra grundskola har sin årliga julmarknad i Kragstalund med hembakat, hemslöjd, grillad korv, glögg, pepparkakor och julsånger. I år skänks överskottet från försäljningen till Barndiabetesfonden.

Var: Zetterlunds väg 140.

När: Onsdag 11 december klockan 15.30-16.45.

DANDERYD

Julmarknad i Båtsmanstorpet

I dagligstugan finns försäljning av julens pynt och sådant som kan bli julklappar. I finkammaren finns servering. Besökarna välkomnas av värdparet som möter i tidstypiska kläder.

Var: Enebybergsvägen 3.

När: Den 1, 7 och 8 december klockan 12-16.

Hembygdskafé med hembygdsföreningen

Bildvisning med fotografier från Danderyd. Ungdomar från Mind Me omsorg ordnar en liten julmarknad i föreningens garage. Fika till självkostnadspris.

Var: Hembygdsgården, Hästhagsvägen 7.

När: Den 7 december klockan 13-16. Bildvisning klockan 13.30.

Prata med en präst i Mörby centrum

När julen nalkas kanske behovet av att prata ökar. Då finns prästen på kyrkbänken i Mörby centrum. Danderyds församling skriver att det går bra att prata om allt mellan himmel och jord.

Var: Kyrkbänken i Mörby centrum.

När: Varje onsdag 15-16.30.

FÖR DEN SOM VILL ÅKA LÄNGRE

Traditionellt på Skansen

Skansens julmarknad är en obruten tradition sedan 1903. Här arbetar hantverkarna för fullt i sina verkstäder och hus. Uppe på bland marknadsbodarna infinner sig julstämningen bland dekorationer och design-och hantverksprodukter. Blir du hungrig finns traditionella kolbullar, souvas och munkar. Delta i julpyssel, dansa runt granen och se hur julen firades förr.

Var: Djurgårdsslätten 49-51.

När: Varje lördag och söndag, från 30 november till 22 december.

Stockholms mesta julmarknad

Julmarknaden i Gamla Stan är en tradition för många. Marknaden har hållits på Stortorget sedan 1915 och i de många röda stånden säljs glögg, pepparkakor, ostar, godis, hantverk och mycket annat. Det kommer även att bli framträdanden.

Var: Stortorget, Gamla stan.

När: 23 november–23 december, varje dag klockan 11-18.

Stockholm Direkt