Parkeringsdags? Utanför en matbutik i Barkarbystaden går det numera att "parkera" sin hund under handlingen. Bilden till vänster är en arkivbild. Foto: Ylva Bergman/Louise Bornhall

Här kan du parkera bilen – och hunden

Det är inte bara bilen eller cykeln du kan parkera utanför matbutiken. I Barkarbystaden finns nu även det nya konceptet hundparkering.

  • Publicerad 16:12, 3 maj 2019

Tidigare i år införde några matbutiker i Västsverige hundparkering, och sedan några veckor tillbaka går det att "parkera" vovven även utanför Ica Maxi Barkarbystaden.

Ett nytt ganska nytt koncept i Sverige alltså – men i vårt västra grannland har det hängt med ett tag.

– Vi är en av de första butikerna i landet. Men i Norge har det funnits några år, för att det blivit förbjudet att binda sin hund på offentliga platser. Jag har själv hund och skulle inte binda den utanför en butik. Tanken är att folk ska kunna ha hunden utanför butiken på ett säkert sätt, säger Bernt Welander, ICA-handlare i Barkarbystaden.

Hundparkeringen är godkänd av länsstyrelsen och det finns fläkt och golvvärme. Hunden kan titta ut, samtidigt som förbipasserande inte kan se in.

Och hur det hela fungerar? Antingen laddar husse eller matte ner en app, eller fixar biffen genom ett kort som finns att köpa i butiken. Båda varianterna gör att hundägaren som enda person kan låsa upp hundkojan, utöver butiken själva.

– Hunden får vara där max en timme. Annars får vi i butiken en notis om det, och vi har dagliga kollar och rutiner av kojan. Det här ska vara säkrare och bättre än att ha hunden i bilen, säger Bernt Welander.

Vad har ni fått för reaktioner på parkeringen?

– Det är många nyfikna kunder som frågar om det, sedan har vi själva inte börjat marknadsföra det än. Men det känns väldigt spännande.

Stockholm Direkt