På hemmaplan. Tomas Viktor har fågelprojekt på gång i hela Stockholm. Men Vårbergstoppen är hemma: "Jag är här i stort sett varje morgon innan jobbet". Foto: Claudio Britos

Här kan du se hälften av alla Sveriges fågelarter

Kämpande örnar, loopande korpar, svävande svanar och pladdrande småfåglar. Vi hängde med Vårbergsbon Tomas Viktor på en tur till ett fågelskådarparadis – Vårbergstoppen. Som snart ska bli ännu bättre.

  • Publicerad 08:00, 12 jul 2019

Det som för vissa framstår som meningslösa fladdrande fjäderfän, det är bland det bästa Vårbergsbon Tomas Viktor vet. Han är fågelskådare och ordförande i Stockholms ornitologiska förening och på Vårbergstoppen, bara ett stenkast från sitt hem, har han fullt upp.

– Det är bara på högsommaren som det blir lite tyst här. Men man kan behöva en paus då och då, då blir man mer sugen på skådning igen, skrattar han.

Totalt har 185 fågelarter observerats här, och snittet ligger på runt 130 olika arter varje år – nästan hälften av alla arter som finns i Sverige. Tomas Viktor pekar upp mot himlen, där tornseglarna med sin typiska v-formade stjärt glider runt.

– De lever nästan hela sitt liv i luften, hittar man en på marken måste man slänga upp den för att den ska kunna flyga iväg. De sover till och med i luften, de åker upp till 3000 meters håll och sen seglar de långsamt nedåt 2000 meter på fem-sex timmar. De är otroliga fåglar, säger han.

"Som jazzmusiker"

Han riktar öronen mot några buskar, längre upp på toppen. Därifrån hörs en av Vårbergstoppens mest typiska besökare – Törnsångaren, som flyger hit varje år från Sydafrika. Saharaöknen tar de på bara en natt, berättar Tomas Viktor.

Han känner igen flera stycken av dem.

– De har en väldigt komplex sång, olika individer låter olika. Vissa motiv är identiska, men andra delar improviserar de. Lite som jazzmusiker.

Biten sen ung. Vårbergsbon Tomas Viktor är miljöforskare med fiskar i fokus. Men på fritiden är det fåglar som gäller. ”Det är sedan barnsben. Vi brukade alltid gissa på fåglarna vi såg – jag blev vetgirig och köpte en fågelbok. Och på den vägen är det”. Foto: Claudio Britos

När svanarna flyger in här i mars flyger de så nära att man nästan kan känna vingsuset från dem!

Tornseglaren är en av Vårbergstoppens vanligaste besökare. Foto: Claudio Britos

En ringduva flyger förbi och en gröngöling hörs från ett träd närmare Vikingaberget. De vilda nyponrosorna doftar medan vi går upp mot de två topparna.

Här och var syns tecken på att det här är en konstgjord plats, skapad av massorna från bygget av tunnelbanan.

– Ser du vassen där? Från början var det här rena grustaget, men man täckte det med bland annat gammal sjöbotten, så vasspartierna har stuckit upp här sedan dess, förklarar Tomas Viktor.

Väl på toppen är utsikten milsvid. Åt ena hållet: Vårby, Fittja, Alby ända till Södertälje. Åt andra hållet: Skärholmen, Ekerö, Globen, Kaknästornet, Åkersberga.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Tomas Viktor berättar om saker han sett här. Brutala revirkamper mellan havsörnar över Ekerö. Fiskgjusar som kommer flygande med en braxen, bara för att bli snuvade på den av en girig örn. Korparnas tjusiga loopar över Korpberget när de flörtar med varandra.

Kort och gott: En fågelskådares drömplats.

– Flyttfåglarna som kommer söderifrån på våren använder Vårbergstoppen som ett landmärke – de siktar in sig här på vägen nordost. När svanarna flyger in här i mars flyger de så nära att man nästan kan känna vingsuset från dem!

Utkikstorn. Områdets fågelskådare kommer få flera bra platser att spana ifrån på Vårbergstoppen, bland annat det här tornet på en av topparna. Foto: Illustration: AndrénFogelström

Här på Vårbergstoppen kan du se hälften av alla Sveriges häckande fågelarter, det är svårslaget!

Utsikten från Vårbergstoppen – svårslagen. Foto: Claudio Britos

Och planen är att den gamla tippen ska bli ännu mer toppen för fågelskådarna, i samband med att den ska rustas upp till en stadspark. Ett utkikstorn i två våningar, informationsskyltar och platåer för fågelskådning är några av sakerna som planeras.

Så blir Stockholms nya stadspark

Tomas Viktor, som har hjälpt staden ta fram planerna, är positiv.

– Förhoppningsvis kan fler upptäcka hur skojigt det kan vara att spana efter fåglar. Vi vill använda Vårbergstoppen för att ha publika utbildningar och lyfta kunskapsnivån hos alla som bor här. Här ska man kunna lära sig mer om fåglar och hur man till exempel använder kikare.

Vad är det som är så kul med att spana fåglar egentligen?

– Förutom att du får frisk luft och får gå upp riktigt tidigt på morgonen? Man får motion och naturupplevelser. Och social gemenskap, det är väldigt viktigt. Plus att du här på Vårbergstoppen kan se hälften av alla Sveriges häckande fågelarter, det är svårslaget!

Gröngölingshona, en av alla hackspettar som hänger kring Vårbergstoppen. Foto: Tomas Viktor

Havsörnarna har ofta revirkamper över Mälaren. Foto: Tomas Viktor

Ung duvhök, en annan rovfågel som kan ses från Vårbergstoppen. Foto: Tomas Viktor

Känn igen Vårbergstoppens fåglar

95 procent av fågelskåderiet hänger på hörseln, säger fågelskådaren Tomas Viktor. Så här kan du känna igen Vårbergstoppens vanligaste fåglar:

Tornseglare: Ett gällt ringande ”srrriir”.

Törnsångare: Sträv och snabb sång, oftast samtidigt som fågeln flyger. Kan låta lite som ”tycker du det, tycker du?” eller ”tjitiri tjitiri tjytererti”.

Rödhake: Kvillrande, isig glasklar sång på morgon och kväll.

Svarthätta: Börjar med ett lågmält pladder och avslutas med klara flöjtlika och starka toner.

Trädgårdssångare: 3-8 sekunder lång sång som är ganska snabb, välljudande och pladdrig, och saknar klar melodi.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet, P2-fågeln

Vill du lära dig mer? Stockholms ornitologiska förening, Stof, arrangerar utlfykter till bland annat Vårbergstoppen. Håll utkik på www.stof.nu.